Agentul imobiliar: intre probleme si oportunitati

Problema si oportunitatea pietei imobiliare din Romania este imaturitatea jucatorilor si deseori lipsa de inspiratie.

Imaturitate nu in sensul ca oamenii n-ar fi profesionisti si nu si-ar face treaba bine, ci in sensul in care munca nedublata permanent de racordarea la trenduri, tehnologie, invatare, studiu si cercetare  este un dezechilibru in sine.

In piata imobiliara continua sa existe multa disperare din partea proprietarilor si a cumparatorilor si un foarte mare consum si efort pe care acestia il depun pentru a “sari” agentii care le faciliteaza accesul la o proprietate sau alta, respectiv la incheierea tranzactiei. Din capul locului nu este cunoscuta si bine inteleasa investitia si munca unui agent in vanzarea unei proprietati.

Educarea pietei este sarcina si responsabilitatea fiecarui agent in parte, iar in planul asta exista putina initiativa.

Lasand la o parte deficitul de etica, desi nu are trebui deloc lasat la o parte, remarc si o doza de imaturitate, de lipsa de (auto)educatie, de reflex privind invatarea. Este explicabil daca ne uitam la istoricul tarii noastre, o tara lipsita de scoala de management, de initiativa privata si leadership, poate aici contribuie decisiv si raportul cerere-oferta, insa este inexplicabil daca ne uitam la prezent si la posibilitatile existente de studiu si informare.

Pe de o parte, proprietarii evita contractele de exclusivitate cu agentii pentru a multiplica sansele vanzarii. Cel putin asa cred si spera, fara insa a-si fundamenta alegerea pe o analiza serioasa. E cumva un reflex.

Pe de alta parte, agentii se diferentiaza greu si rar unii de altii ca metode, oferte, strategii, inovatii, etc incurajand si justificand cumva abordarea proprietarilor si cercul vicios care ii afecteaza direct, de altfel.

Din motivul asta, diversitatea de posibilitati la care spera proprietarii nu este foarte ofertanta, majoritatea agentilor abordand lucrurile in acelasi fel, folosind la fel instrumente de marketing existente, inovand foarte putin privind modalitatea lor de folosire sau privind crearea altora noi.

Daca exista un punct unde agentii difera intr-o oarecare masura, acela ar putea fi network-ul fiecaruia. Insa comunitatea este una mica in zona asta, a afacerilor, in cele din urma.

Diferentierea e o chestiune care nu tine atat de mult de marketing (si aici putem adauga branding, advertising, copy-write, PR pentru ca intr-o strategie articulata de promovare toate aceste instrumente converg si formeaza impreuna o constructie in sine). Diferentierea e o chestiune ce tine de viziune, de strategie si de intrebarile corecte pe care trebuie sa ti le pui ca factor decizional. Marketingul este doar unul din instrumentele pe care le folosesti pentru implementare a viziunii. 

Cu cat viziunea este mai clara, cunoasterea sistemelor mai buna si diversitatea perspectivelor mai bogata, cu atat stii cum sa folosesti mai bine instrumentele existente, cu atat se deschide mai mult drumul si catre inovatie si solutii.

Cum sa-mi folosesc unicitatea in avantajul meu?

Pentru marketing e intrebarea sfanta. O regasim la capitolul Personal Value Proposition sau Unique Selling Proposition. Pentru cei care vor sa-si mai faca ordine in ganduri recomand spre citire un articol excelent pe tema asta: The Ultimate Guide to Finding Your Unique Selling Proposition. Articolul este cu atat mai bun cu cat vine din partea unui antreprenor si trateaza problema din mai multe perspective.

Proprietarii nu trebuie sa aleaga dintr-o diversitate de agenti, ci dintr-o diversitate de servicii, aplicatii, platforme, tehnologii.

Problema pe care o au cei mai multi agenti imobiliari este de fapt o mare oportunitate.

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.