Puterea diversitatii si aplicarea ei in crize, inovatii si afaceri

Spre deosebire de alte crize din alte timpuri, criza din 2008 ne-a lovit pe toti cu tamplele de muchiile realitatii: lumea mea nu e lumea.

Organizatii etalon in piata gobala s-au prabusit peste noapte si liderii au (re)invatat lectii fundamentale la costuri mari. Lumea se schimbase.

S-a scris mult pe tema asta in anii de dupa criza si in cei de recesiune, iar in 2013 un studiu facut de Centrul de Cercetare si Dezvoltare al Standford University si The Miles Group intitulat “Lonely at the Top” scotea in evidenta nevoia CEO de o diversitate de perspective si coaching din afara boardului executiv. Din zona tehnologiei veneau studii care aratau ca nevoia cea mai mare a unui executiv in ceea ce priveste un soft este sa-l ajute sa inteleaga schimbarile care se intampla in realitatea inconjuratoare, tipul de analiza pe care programele existente nu il ofereau. Si pe care nici in prezent nu-l ofera.

Intre timp lucrurile s-au miscat cu viteze ametitoare si am trecut rapid de la o provocare la alta. La inceput a fost Big Data si apoi a urmat Fast Data, probleme complementare, de altfel, in lumea noastra de azi.

Americanii s-au repliat primii si au deschis larg drumul inovatiei si al abordarii colaborative prin platforme online de open innovation unde organizatii ale lumii (in primul rand ale lor) sa isi rezolve problemele sociale, umanitare si economice la costuri minime, cu implicarea talentelor din toata lumea, platind la schimb solutiile alese castigatoare de o organizatie sau alta.

Astfel, s-a deschis poarta unui nou de fel de consultanta, oferita de data asta de oameni talentati din toata lumea, fara nici un fel de limitare, conditionare si discriminare. Pana si marile firme de consultanta folosesc platformele astea pentru a obtine solutii pentru clientii lor, alte mari firme, solutii pe care, bineinteles, le revand la costuri exorbitante pe piata clasica de consultanta.

S-a constatat ca un grup divers si suficient de numeros de profesionisti talentati poarta potentialul de-a gasi solutii la orice problema.

Asa au aparut platforme online care construiesc poduri tot mai solide intre organizatii si lumea exterioara, platforme ca Innocentive, Idea Connection si nenumarate altele nisate pe tot felul de lucruri de interes pentru companii (de la tehnologie la branding).

Hollywood-ul (fara ale carui filme lumea n-ar avea la ce sa se uite, in toate sensurile uitarii si cu toate pacatele lui) a reactionat si el si si-a dat seama ca poate a venit timpul sa produca si filmele pe care oamenii le vor sau macar sa foloseasca mai mult tehnologiile existente. Asa au aparut software-uri care analizeaza intreaga arhiva de filme si scenarii, in speta blockbuster-urile si consultantii din jurul lor care iti spun ce si cum trebuie sa scrii ca sa ai succes. Tot asa a aparut o retea intreaga de concursuri internationale de scenarii de film si burse pentru scenaristii debutanti din lume, dand fiecaruia cel putin o sansa. La fel cu marile platforme pe care poti vedea filme online, ca Netflix, de exemplu, care in Romania inca nu e disponibil.

In zona jurnalisticii, lumea s-a mutat in online si au inceput sa apara robotii scriitori.

Odata cu diversificarea mijloacelor de comunicare, oportunitatile s-au multiplicat considerabil, competitia si provocarile la fel. Trebuie sa inveti mai mult ca sa reusesti sa intelegi cat mai bine mediul exterior si sa navighezi cat mai bine si cat mai repede in el.

Pe fondul asta, gandurile lui Einstein au ramas in continuare valabile, ba inca mai actuale ca oricand:

„You have to learn the rules of the game. And then you have to play better than anyone else.”

La 3-5 ani de cand americanii deja ridicau barierele dintre lumea lor si lume, prin asta dand o paine si altora mai mici de pe glob, iar la schimb asigurandu-si o mai buna legitimitate a produselor si serviciilor la costuri dramatic reduse, si-au dat seama si europenii de importanta si impactul unei astfel de abordari si au inceput si ei sa adopte trendul open si colaborativ, au inceput sa apara si in Europa astfel de platforme si oportunitati. Europenii, insa, n-au avut nici de departe succesul americanilor si continua pe trendul asta. S-a putut vedea la momentul crizei, efectul investitiilor masive facute de americani in invatamant si cercetare.

S-a ajuns astfel la un nou punct in care omul are practic posibilitatea de-a influenta direct lumea, de-a contribui la binele ei avandu-se doar pe sine, un gadget si o conexiune la internet. Parca niciodata omul n-a fost mai influent ca in vremurile astea, cu toate paradoxurile existente, mai mari parca, la randul lor.

Dezvoltarea tehnologica a largit banda pe care cunoasterea circula. Instrumentele de comunicare moderne (smartphone-uri, tablete) ofera posibilitatea ca un om din India sa rezolve problema unei organizatii din America sau o grupa de studenti din Australia sa ofere o solutie tehnica pentru curatarea apelor de deseuri petroliere, cum s-a intamplat deja.

Probleme de nerezolvat pana acum din toate industriile isi gasesc rezolvarile prin aplicarea diversitatii umane, prin intermediul diversitatii noilor mijloace de comunicare si prin intermediul internetului.

Limitele de varsta si de studii nu mai conteaza. Nici limba nu mai e o atat de mare bariera odata cu aplicatiile mobile si online care rezolva tot mai bine problema asta de la o zi la alta.

Omul a devenit un instrument in sine, iar mintea si cunoasterea lui pot ajunge in aproape orice colt al lumii in timp real, iar el poate trai facand aceste “calatorii”, rotunjind dimensiunile muncii si fiintei sale.

Liderii si executivii cei mai buni au inteles ca este critica diversitatea de perspective in luarea deciziilor complexe, atat din interiorul cat si din exteriorul organizatiei. La fel in ceea ce priveste dezvoltarea de noi produse si servicii, de noi aplicatii mobile si online, de noi inovatii si tehnologii.

Gandurile lui Dwayne Spradlin – former CEO Innocentive, din conferinta The Next Level of Competition din 2011 organizata de The Economist, eveniment unde s-a adus lumea problem solverilor in fata a sute de lideri si executivi, deschid o noua perspectiva privind abordarea diversitatii si a acelor profesionisti stigmatizati sau ignorati de Resursele Umane si putin cunoscuti de factorii decizionali: “Challenging the right people to solve a problem is game changing”. (vezi video cu speech-ul lui aici)

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.