Cand campionii vorbesc, este o noua oportunitate sa asculti si sa-ti reconsideri strategiile

Explorarea pietei de open innovation prin ochii campionilor, problem solverii cu solutii premiate. O comunitate de 1%.

“Everybody is brilliant, but not all the time.”

“Working for the hope of payment is still better than not working at all.”

“Make applicable differences.”

“Human resource should hire talents also for solving problems and uplift the existing systems, not only for mantaining old solutions”. “CEOs should stop fearing different or smarter people. Brilliant people are here to help.”

“Decision makers should stop seeing diverse individuals as threats; it’s time to start learning how to use that diversity in their own advantage”.

Acestea sunt mesaje puternice spuse the winneri in seria de deschidere a productiei We Are Solvers, o explorare a taramului open innovation prin ochii castigatorilor, ai problem solverilor premiati.

Indiferent de industrie, atunci cand cei mai buni au ceva de spus, este o noua oportunitate de-a invata si asculta, dar si de-a regandi parti din strategia organizatiei.

De data asta este vorba de ‘industria’ inovatiei, respectiv de open innovation, ultimul trend in rezolvarea celor mai dificile probleme pe care organizatiile lumii le au si de a inova, de-a face lucrurile mai bune si mai bine. Organizatiile care apeleaza tot mai mult la open innovation vin din toate zonele: profit (companii mari si mici), non-profit si guvernamentale.

Mai exista si termenul de ‘crowd sourcing’ pentru povestea asta insa el are un spectru mai larg decat open innovation, piata care la ora actuala are modelele ei economice, solutii de integrare in companii ca business unit distinct si platforme dedicate care conecteaza ‘seekeri’ si ‘solveri’ din toata lumea.

In open innovation campionii sunt problem solverii ai caror solutii la probleme expuse spre rezolvare de organizatii din intreaga lume sunt alese castigatoare si remunerate (monetar sau non-monetar).

Datorita competitiei mari din toate pietele, de multe ori solverii nu stiu cine sunt companiile care ii premiaza si nici evaluatorii acestora (de pe ce nivel al organizatiei vin, cati sunt, cine sunt). Este principalul aspect care ii impiedica sa-si valorize capacitatile la maxim de pontential, sa se dezvolte, care ii mentine la un nivel la care un pot fi cunoscuti, implicit vazuti ca oportunitati pentru angajatori si alte parteneriate.

Ei semneaza contracte de confidentialitate cu platformele intermediare care reprezinta si cheia de acces la datele problemelor expuse de organizatii, nu isi cunosc competitia (cine sunt si cum arata solverii si alte solutii venite din toata lumea) si deseori nu stiu nici pentru cine rezolva problema si cine ii plateste.

Este un taram cu multe necunoscute, mult nevazut, cu avantaje si dezavantaje, cu riscuri si oportunitati. Un taram foarte salbatic din punct de vedere al competitiei, dar si foarte interesant si provocator in acelasi timp. O oportunitate de-a invata, de-a te dezvolta si de-a cunoaste viitorul.

Ca problem solver in open innovation trebuie sa ai un fusion de skill-uri unic astfel incat sa razbati cu o propunere in conditii atat de infertile si provocatoare si sa si convingi ca solutia ta e cea mai buna din sute si mii din toata lumea. Trebuie sa ai un spirit creativ si competitiv. Iti mai trebuie un tip de atitudine si-o determinare pe care nu multi profesionisti le au.

Exista insa profesionisti care castiga la jocul asta. Si nu o data, ci de mai multe ori. Ei sunt campionii acestei piete, cealalta parte a ecuatiei, solverii ai caror solutii sunt alese ca fiind cele mai bune de catre o organizatie sau alta (seekeri).

Procentul lor este foarte mic. Ca sa va faceti o idee, platforma intermediara lider in piata sau cel putin cea mai articulata si bine definita (Innocentive) se lauda cu o ‘piscina’ de peste 200,000 de potentiali solveri. Lista castigatorilor din ultimii 7 ani nu depaseste 1,000 de profesionisti, din care unii se repeta pentru ca au castigat de mai multe ori, au mai multe solutii castigatoare. Deci procentul castigatorilor este de 1%.

Cand aceasta comunitate de 1% vorbeste, cel mai probabil ai ce asculta. La fel cum se intampla cu cea a antreprenorilor, olimpicilor si alte comunitati de top performeri din alte industrii.

Ii puteti urmari pe primii 8 problem solveri premiati care au deschis seria We Are Solvers pe site-ul proiectului, iar intre timp va puteti ‘distra’ cu teaser-ul creativ pe care l-am facut pentru productia asta:

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.