Revolutia Industriala 4.0. ne schimba identitatea. Cine suntem?

Revoluția industrială 4.0. În caz că nu mai întelegi cine ești, ce vrei si ce se intamplă cu lumea, poate te alină să știi că viitorul ne-a ajuns.

 

“The future is here. It’s just not evenly distributed yet.”

(William Gibson)

A 4-a revoluție industrială. Provocări. Transformări.

Poate ai crezut că revoluția digitală și toată automatizarea cu care a venit la pachet au fost marile provocări ale generației noastre, iar de acum înainte nu ne mai rămâne decât să le digerăm și integrăm până la capăt; în sfârșit să scăpăm de depresia, confuzia și extenuarea cu care ne-a torturat această transformare accelerată din ultimii 50 de ani, de când s-a rostogolit internetul în lume, iar odată cu el și mințile multora dintre noi. 

Nu. Nu este așa.  Aceasta a fost doar a 3-a revoluție. 

A 4-a revoluție industrială este caracterizată de utilizarea unei fuziuni de tehnologii (de la inteligența artificială, realitatea augmentată, realitatea virtuală și multe alte inovații) care vor blura radical granițele dintre planurile fizice, digitale și biologice. Toate lucrurile acestea sunt deja aici. 
  
Tot ceea ce trăim și simțim azi este preludiul a ceea ce se îndreaptă către noi cu o viteză uluitoare. O dimensiune în care viitorul devine una cu trecutul și prezentul.  
  
Viteza descoperirilor din prezent este fără precedent în istoria omenirii. Dacă comparăm această revoluție cu cele anterioare, ritmul evoluției și al schimbărilor nu mai este liniar, ci exponențial. Mai mult decât atât, schimbă radical fiecare industrie din fiecare țară. Dimensiunile acestor schimbări anunță transformarea tuturor sistemelor de producție, management și guvernanță. 
  
Ca impact asupra oamenilor, asupra mea și a ta, a 4-a revoluție industrială schimbă într-un final nu doar ceea ce facem, dar și cine suntem. Ne va afecta identitatea și toate problemele asociate cu ea: percepția asupra intimității, noțiunile despre proprietate, tiparele de consum, timpul pe care îl dedicăm muncii, relaxării și dezvoltării personale, modul în care ne dezvoltăm carierele și ne cultivăm pasiunile și aptitudinile, modul în care întâlnim și cunoaștem alți oameni, maniera în care ne ne îngrijim relațiile. 

Citeste tot articolul pe blogul Kent & Young.

Advertisements

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.