Confuzia care iti sta in cale.

Confuzia care iti sta in cale.

‘In afara zonei mele de confort’, ‘necunoscutul’ și ‘neprevazutul’ sunt jocuri diferite.

S-ar putea să te gândești că dacă faci lucruri care nu îți plac (sau pe care le iubesti) înseamnă să faci o mulțime de lucruri din afara zonei tale de confort, lucruri pe care trebuie să le faci pentru a-ți împinge viata înainte (afacerea ta, ideile tale, relația ta etc).

Văd această convingere pe numeroase site-uri de antreprenoriat, motivare și de coaching, dar cel mai mult o văd în statistici, începând de la antreprenoriat și până la depresie.

Cred că aceasta este o credință alterată sau cel puțin una incompletă, iar utilizarea acestui model de gândire este periculoasă pentru vitalitatea ta și pentru felul de succes pe care îl cauți. Am văzut și am trăit prea mult ca să mă îndoiesc de lucrul asta. Este aproape matematică și, dacă aș fi matematician, probabil aș fi fost sigură de asta.

Această constantă izbitură in perete ar trebui să fie primul indiciu care sa te facă să te întrebi: de ce, dacă joc atât de mult din zona mea de confort, nu reușesc să mă ridic peste nivelul meu sau mulțimea? De ce nu reușesc să trec de pragul ăsta?

Pentru că nu joci jocul in afara zona tale de confort.

A face lucrurile care nu iti plac nu este același lucru cu a face lucrurile pe care nu le cunoaști sau cele pe care nu te-ai așteptat niciodată sa le faci.

Necunoscutul este un loc cu totul diferit de ceea ce știi despre ‘in afara zonei mele de confort’.

Neprevazutul este mult mai mult decât atât, deoarece, în majoritatea cazurilor este scenariul pe care nu ți l-ai imaginat și pe care nu l-ai mentionat în planul tău de criza, în strategia de viață și de continuitate a afacerii tale după criza care te-a lovit. Neasteptatul te lovește în centrul emoțiilor tale și îti trezeste cele mai mari temeri ale tale. Arta navigării în nevăzut, lucruri precum credința și intuiția sunt ‘abilitățile’ care, de obicei, trag oamenii din criză majoră, pe lângă talentul lor de a manipula necunoscutul.

Când se întâmplă neașteptatul, ajungi la sfârșitul a tot ceea ce știi și esti, iar sarcina ta este să transformi acest sfarsit general într-un nou început, nu doar să ajungi un supraviețuitor deteriorat. Asta nu este suficient de bun pentru fericirea și bunăstarea ta. Inseamna ca doar te târăsti și rătăcești la un nou nivel de viață.

În adâncimile vieții, modelul de gândire ‘in afara zonei mele de confort’ nu înseamnă nimic, este doar o jucărie pentru copii. Îți dai seama de lucrul asta numai atunci când te lovește ceva sau cineva foarte puternic și te împinge peste bord. În acest loc, dincolo de limitele cunoscute, înțelegi mai bine cât de departe esti, jucând cu adevărat jocul din afara zonei tale de confort, pentru că acolo este locul unde întâlnesti partea multidimensională a vieții și a sinelui tau. Acolo vei putea arunca o privire în ceea ce înseamnă cu adevărat întregul tau potențial.

M-am simțit extrem de intrigata atunci când un consortiu de organizatii a lansat o provocare ‘Patterns for Success’ pe platforma de crowdsourcing HeroX. Nu din cauza provocării în sine, care a fost absolut spectaculoasa și bine remunerată în termeni monetari, ci pentru că în contextul a numeroase oportunități și tehnologii noi, statisticile sunt neschimbate în lumea întreprinzătorilor mici și micro, dar și la nivel nano – indivizi precum freelancers și alte persoane care se luptă să razbeasca cu pasiunile lor, cu abilitățile lor privind rezolvarea diverselor probleme și alte talente cu care au fost înzestrați.

Am acceptat provocarea, iar ghidul și programul meu propus pentru întreprinderile nou înființate (start-ups), pentru freelancers si micii proprietarii de afaceri au câștigat premiul pentru categoria de succes „Cultura” (organizationala, mindset, atitudine, mentalitate). Ulterior, povestea mea ‘Hei, ești un visător?’ a câștigat primul loc (din sute) in competitia ‘Unleash Your Superhero’.

Am simțit aceste două provocări ca oportunități unice de a ‘recicla’ trecutul meu și de a il reconecta cu prezent și viitorul meu.

Deoarece limba engleza nu este prima mea limbă, îmi imaginez că ceea ce am avut de oferit nu a fost premiat pentru abilitățile mele de scriere, ci pentru mentalitatea pe care am adus-o, una care nu s-a întâmplat din senin , ci ca rezultat al unei strategii născute și formate din lovituri neașteptate care m-au impins adanc în necunoscut. A fost o călătorie lungă, marcata de multe răsturnări si rascruci, de eșecuri, mediocritate și realizări, un rollercoaster emoțional, fizic și mental. De asemenea, a fost o cale pe care am mers singură în cea mai mare parte a timpului, rareori fiind înțeleasă sau văzută, de iubire nici nu incape vorba, deseori îndoinându-mă de mine, de alții și de toate, și aproape întotdeauna rezistând altora care se îndoiau de mine. Totuși, am supraviețuit și am depășit-o, și nu din cauza norocului.

Există două tipuri de noroc: norocul prostului/incepatorului și a fi destul de inteligent pentru a fi norocos. Intalnesti posesorii din prima categorie în statisticile privind castigatorii la loto, unde 99% dintre aceștia se află într-o poziție mult mai proastă decât cea care au fost înainte de a câștiga potul. Există motive pentru asta și nici unul nu are legătură cu norocul.

A deveni suficient de inteligent pentru a avea noroc are multe de-a face cu a începe să faci lucrurile pe care nu le cunoași, sperând că vei fi destul de pregătit (emoțional, fizic și mental) pentru a face față lucrurilor pe care trebuie să le faci atunci când neprevazutul se întâmplă. Un lucru despre care nu știm niciodată dacă îi vom supraviețui (încă o dată), deoarece poate fi orice și poate lovi oriunde, de la un client care îți aruncă viața în iadul falimentului la o înșelătorie, fraudă, problema de sănătate sau o amenințare la adresa vieții.

Antreprenoriatul m-a invatat un lucru vital (unul care este contrar a ceea ce ne spun motivatorii si marketingul): să nu fac ceea ce-mi place, ci să iubesc orice viata mă provoacă să fac și să devin cat mai buna la acest lucru. Pe această cale, am descoperit că termeni precum ‘sens’, ‘scop’ și ‘dragoste’ au de asemenea forme de plural și multe alte dimensiuni, că fericirea și bunăstarea sunt o chestiune de design. Designul tău.

În acest design, cea mai mare parte nu este ceea ce știi sau te străduiești să faci in afara zonei tale de confort, dar ceea ce nu știi și ceea ce îți poți imagina.

Nu știi ce știi

Nu știi ce știi, cum a spus o dată cineva mai deștept. Ceea ce știi este mult mai puțin decât ceea ce nu știi (încă). Nu iti poți baza strategia vieții tale pe lucrurilor pe care le cunoaști, indiferent de cât de paradoxal și terifiant s-ar putea simți acest lucru in perceptia celor obsedati de planificare și de controlul lucrurilor.

Există întotdeauna o cale de ieșire și o cale de a te ridica deasupra.

Niciodată ea nu este aceeași pentru toată lumea, dar ceea ce se află ferm în spatele tuturor diferențelor și particularităților fiecărui caz este capacitatea de a realiza că trebuie să vizitezi necunoscutul din timp în timp (noi domenii, noi competențe, noi industrii, noi locuri, noi feluri de oameni etc), pentru că el deține întotdeauna informațiile de care ai nevoie pentru a face un pas ferm înainte în strădania ta. De multe ori vizitele voluntare in necunoscut iti deblochează accesul la nivelurile următoare.

Așa că întreaba-te ‘ce nu știu?’ ‘ce lucru necunoscut pot începe să explorez și să învăț?’

Scufundarea în necunoscut nu înseamnă nimic altceva decât scufundare în diversitatea vieții. Pentru a obține cele mai bune rezultate, s-ar putea sa te trezesti ca ajungi intr-un loc cu tine insuti când descoperi că trebuie să iti schimbi si reflexele, și să începi să deschizi noi întrebări, întrebări pe care nu ai îndrăznit niciodată să le ridici pur și simplu din cauza adevărului surprinzător care ai simțit că se ascunde in spatele lor .

Din cauza modului limitativ si restrictiv in care ne-a fost educata mintea, asociem greșit necunoscutul sau oamenii diferiti de noi cu ceva rău, periculos sau ceva nepotrivit (sau nepotrivit pentru noi), ceva de evitat sau de ignorat. Vei fi surprins de cât de multă bogăție și frumusețe trăiesc dincolo de acest șablon de fi si a simti.

Mecanismele noastre umane sunt complexe și populate cu probleme viclene. Doar pentru că ni se pare că facem ceva nou sau care nu ne place sau doar pentru ca încercăm să ne împăcăm cu cineva sau chiar să iubim pe cineva care ne provoacă – oameni pe care de obicei ii respingem în mod implicit/automat, nu înseamnă că este într-adevăr ceva nou.

De multe ori înseamnă doar familiar. Familiar mascat de o senzație diferită.

*

Serial awarded problem solver
Author of the book “Rise Above The Crowd”
Awarded author for the success program “Patterns For Success” at Culture category
Awarded author in the Unleash Your Superhero challenge for the story “Hey, you’re a dreamer”

*

(articolul original in limba engleza pe Kent & Young)

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.