Ce este ceea ce vrei să rezolvi? Cea mai populară platformă de crowdourcing din lume, HeroX, își face loc și în România. Sesiuni informative incepand cu luna octombrie 2017.

Ce este ceea ce vrei să rezolvi?

Cea mai populară platformă de crowdourcing din lume, HeroX, își face loc și în România.

Sesiuni informative despre cum poti creste exponential prin crowdsourcing

incepand cu luna octombrie 2017 în București.

HeroX intră în România printr-un român, o româncă mai precis, prin mine. Povestea noastră este una recentă (de cel mult doi ani), dar foarte intensă și prolifică, o poveste frumoasă care s-a dezvoltat foarte natural. Aș putea spune că la baza acestei potriviri stau, de fapt, o cultură și o viziune bine definite de ambele părți și foarte asemănătoare.

În țările recunoscute deja ca hub-uri ale inovației, atât din SUA cât și din Asia, Europa și restul lumii, crowdsourcing-ul este deja mainstream. A fost inițial aplicat în sfera inovației (apărând astfel curentul de inovație deschisă – open innovation), după care s-a extins la marketing, publicitate, producții video și orice alte domenii îți pot trece prin minte.

Orice problemă sau provocare poate fi rezolvată prin crowdsourcing

aproape în timp real.

Dacă la început acest canal de creștere exponențială era mai mult folosit de organizațiile mari private/corporații (el fiind copilul gigantului farmaceutic Eli Lilly din SUA prin spin-off-ul Innocentive, pionierul crowdsourcing-ului modern, care a luat avânt imediat după criza din 2007/2008 când se căutau soluții low-cost la probleme și stimularea exponențială a inovației pentru scopul creșterii economice), cu timpul a ajuns a fi folosit cu mare succes de guverne, ONG-uri, start-ups, mici afaceri și freelanceri.

Istoria HeroX pe scurt

Pe data de 21 octombrie 2004, Space Ship One, proiect inițiat de Scale Composites din Mojave, California, a ajuns la marginea spațiului, la o altitudine de 100 km, devenind prima navă spatială construită privat pentru a efectua această operațiune, de două ori în două săptămani.

În acest sens, au participat la competiția Ansari XPRIZE și au câștigat premiul de 10 milioane de dolari, introducând o nouă eră a explorării spațiului comercial și a aplicațiilor spațiale.

Acesta a fost concursul de premiere, motivare și stimulare inaugural al Fundației XPRIZE, care a continuat să creeze o gamă incredibilă de premii motivante pentru a rezolva marile provocări ale lumii – sănătatea oceanelor, alfabetizarea, explorarea spatială, climate change, printre multe altele.

În 2011, City Light Capital a încheiat un parteneriat cu XPRIZE pentru a arhitectura o platformă care să facă aceste provocări de stimulare a inovatiei (incentivized challenges) disponibile pentru oricine. Rezultatul a fost spin-off-ul HeroX în 2013.

HeroX a fost co-fondată în 2013 de către fondatorul XPRIZE Peter Diamandis, designerul Emily Fowler și antreprenorul Christian Cotichini ca mijloc de democratizare a modelului de inovare XPRIZE.

HeroX există pentru a permite oricui, oriunde în lume, să creeze o provocare care să abordeze orice problemă sau oportunitate, să construiască o comunitate în jurul acelei provocări și să activeze circumstanțele care pot duce la o inovație revolutionară, la impact și la creștere exponențială.

Istoria crowdsourcing-ului pe scurt. Un model de inovare care există de secole.

Ansari XPRIZE a fost inspirat de Premiul Orteig din 1927, în care Charles Lindbergh a traversat Atlanticul în avionul cu un singur motor și un singur scaun numit ,,Spiritul Sfântului Louis”, din Long Island, New York la Paris. Premiul de 25.000 de dolari a fost oferit de hotelierul Raymond Orteig pentru a stimula turismul. Zborul lui Lindbergh a dus la un boom în călătoriile aeriene din întreaga lume.

O provocare similară a fost lansată cu 200 de ani mai devreme cu ,,Premiul pentru Longitudine 1716″, cu ajutorul caruia inițiatorii căutau o tehnologie care să măsoare mai exact longitudinea pe mare. Aproape 60 de ani mai târziu, un ceasornicar britanic numit John Harrison a inventat cronometrul, care a stimulat migrația transatlantică pe o scară masivă.

În 1795, Napoleon a oferit un premiu de 12.000 de franci pentru o metodă mai bună de conservare a alimentelor, deoarece acestea se stricau adesea până când armatele sale ajungeau în primele linii ale frontului. Descoperirea făcută prin intermediul premiului pentru inovație al lui Napoleon a dus la crearea industriei de conserve.

Provocările cu premii privind stimularea creativității și a inovației dezvoltate prin metodologia HeroX sunt concepute pentru a face același lucru – pentru a valorifica puterea colectivă a minții unei comunităti de a inova în legătură cu orice problemă sau oportunitate.

Oricine poate schimba lumea.

Singura întrebare este: Ce vrei să rezolvi? Care îți este provocarea?

Istoria mea cu HeroX, în crowdsourcing și open innovation în general

Povestea mea cu crowdsourcing-ul și open innovation este una care împlinește 7 ani anul acesta și a făcut parte din strategia mea la nivel personal de transformare/reinventare după era mea antreprenoriat și marea criză din 2007/2008. Pe drumul ăsta am ajuns la design thinking, metodologie prin care ajut oamenii si organizatiile sa se adapteze la schimbare, sa se transforme si sa rezolve probleme complexe.

Înclinarea mea catre rezolvarea problemelor (desprinsă din experiența în managementul operațional și antreprenoriat) a devenit carieră în acest răstimp, găsindu-mi un loc din ce în ce mai interesant și mai potrivit în crowdsourcing și în piața ideilor (a inovației deschise și a creativității).

De la simplu problem solver am devenit multiplu solver câștigător cu diverse soluții la diverse probleme în platforma Innocentive până în 2016 și de atunci și pe HeroX, apoi challenge designer (creator al puzzle-ului pentru problemele beneficiarilor la care se caută soluții prin campanii de crowdsourcing), apoi producător al unei serii de interviuri cu campioni din piață de open innovation, apoi creator de conținut pentru HeroX și în cele din urmă partener HeroX pentru România, iar panta asta continuă și se tot nuanțează.

În 2011, CEO Innocentive de atunci, Dwayne Spradlin, prezenta la New York în fața unei audiențe globale plină ochi de lideri din toate industriile, conceptele de crowdsourcing, open innovation, challenges și problem solvers. Evenimentul a fost un summit și a făcut parte din seria tematică “Ideas Economy” a celebrei publicații The Economist, iar la tura aia tema a fost “Human Potențial – The Next Level of Competition”. Spradlin a avut un speech foarte frumos și la obiect, dar și un video montaj în care au fost invitați să răspundă la câteva întrebări primii solveri premiați atunci pentru soluțiile lor la diverse probleme, printre care m-am numărat și eu (vezi video mai jos sau pe acest link).

Românii știu puțin despre cultura colaborativa, crowdsourcing și open innovation, deși în Strategia Națională pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare A României 2014-2020 se oferă aceste direcții jucătorilor si antreprenorilor, se explică și se încurajează prin diverse programe de finanțare. Cu cât își vor alinia mai repede și mai bine strategiile la marile strategii, europene și globale, cu atât acest lucru se va reflecta direct în creșterea lor economică și în impactul social generat de aceasta, cu atât mai mult acum, pe fondul Revoluției Industriale 4.0.

*

Din toamna acestui an voi organiza o serie de sesiuni informative, gratuite, cu scopul de-a familiariza piața și reprezentanții companiilor cu potențialul crowdsourcing-ului (CEO, directori de marketing, directori de dezvoltare, directori de inovare (dacă avem și așa ceva în țara), directori științifici, directori resurse umane, antreprenori, etc) și cu metodologia HeroX, dar și cum se pot susține start-up-urile, micile afaceri, freelancerii, autoritățile publice și companiile private în tot ceea ce ține de rezolvarea problemelor, smart marketing, impact economic și social, și creștere exponențială prin crowdourcing și open innovation.

În funcție de numărul de participanți și de solicitarile conducătorilor de organizații, voi desfășura aceste sesiuni informative la sediile lor sau în diverse locații din București și din țara, cu o frecvență mai mare sau mai mică.

Prima sesiune informativă are loc în București, sâmbătă, 28 Octombrie 2017 între 12.00 – 16.00. Puteți confirma prezența pe pagina evenimentului. Locația o voi anunța când ne apropiem de moment.

*

Serial awarded problem solver
Author of the book “Rise Above The Crowd”
Awarded author for the success program “Patterns For Success” at Culture category
Awarded author in the Unleash Your Superhero challenge for the story “Hey, you’re a dreamer”

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.