Relevanța Crowdsourcing-ului

Relevanța Crowdsourcing-ului

In anul 2010, Travis Kalanick a trimis un tweet aparent obișnuit. Ryan Graves a răspuns cu adresa sa de e-mail. Graves a devenit mai târziu primul angajat al Uber, iar ulterior a fost numit CEO al companiei. În unele privințe, lumea s-a schimbat drastic în acest schimb de replici.

Prin accesul la internet, oamenii sunt mai aproape unul de altul decât ne puteam vreodata imagina. Povestea lui Travis Kalanick și a lui Ryan Graves arată modul în care putem folosi comunitatea globală pentru a realiza aproape orice. Potențialul său este inepuizabil. Idei pentru noi invenții, finanțări pentru noi afaceri și feedback instant pot fi obținute din rețelele care ne înconjoară. Aceste idei și interacțiuni provoacă schimbări reale, mai repede decât oricând.

Potențialul de conectare 

În satul global si real in care traim aceasta viața, avem acces la milioane de biți de informatie care pot spori ideația și creativitatea în fața ochilor noștri, in timp real. Infrastructura conexă și electrică a simplificat totul și a contractat experiența întregii lumi într-un forum cu acces comun. Aceasta este fundamentul crowdsourcing-ului și al inovării deschise (open innovation).

Potrivit Wikipedia, crowdsourcing-ul este un model specific de ,,aprovizionare” (atragere de informatii, inovatii, skill-uri si idei) în care indivizii sau organizațiile folosesc contribuțiile utilizatorilor de internet pentru a obține serviciile sau ideile necesare. Intr-un limbaj simplu: crowdsourcing-ul este o cerere globala de idei, feedback, servicii, ajutor sau orice instrumente utile de la oamenii disponibili pe internet. Sau mai scurt de atat: transfer exponential de cunostinte. Cu alte cuvinte, atrageti ajutorul unor oameni care au cunoștințe, abilități și experiențe unice, ca sursă de conținut pentru agenda voastra. Cele mai mari comori din această lume sunt și vor fi întotdeauna ideile din mintea oamenilor atunci când sunt exploatate în mod corespunzător.

Internetul a simplificat acest proces cu o rată exponențială, interconectând, pur și simplu, populația lumii. Azi esti liber să contactezi aproape oricine de pe planetă, să întrebi și să cauti ajutorul și interesul celor ale căror nevoi sunt aliniate cu ale tale.

Crowdsourcing-ul își creează propria semnificație

Crowdsourcing-ul nu funcționează întotdeauna la fel de ușor cum sună. Trebuie să oferi stimulente furnizorilor de conținut sau soluții pentru ca acesta să funcționeze.

Acest lucru se intampla în diverse moduri, inclusiv premii monetare, certificate, recunoașteri, medalii sau chiar publicarea sau mentionarea unei persoane pe un website popular. Comunitatea globală nu poate oferi doar informații; trebuie să o atrageti prin niște strategii creative.

În lumea noastră actuală de optimizare a motoarelor de căutare, mulțimea de servicii de consultanță este chiar mai relevantă. Presupunând că cineva decide să scrie un articol atragand ideile unei multimi specifice de experti, de exemplu, în opinia lui Emma Perrot, prin accesarea inteligenței unui grup mai mare de creatori de conținut, puteți produce o bucată mult mai bogată de conținut cu experti pe subiectul despre care scrieți. Acest lucru va duce, probabil, ca si contribuitorii să împărtășească articolul la platforma lor socială, impactul devenind deja exponential.

Ca rezultat, acest lucru creează mai multă tracțiune pentru platformă. Prin urmare, la fel de mult pe cat SEO poate stimula platformele de crowdsourcing, crowdsourcing-ul în sine poate ajuta la realizarea unui proces eficient SEO. Există un beneficiu simbiotic între cele două. Crowdsourcing-ul permite organizațiilor să acumuleze bănci masive de date și să aleagă cele mai bune solutii si idei care se aplică nevoilor lor. Aceștia pot lansa un apel deschis pentru participanți la un proiect, în care scriitorii, designerii, dezvoltatorii, evaluatorii și alții îti pot oferi serviciile gratuite sau contra cost.

Exemplul HeroX

HeroX susține că faciliteaza accesul oricui pentru a crea progres si inovatie în compania lor, în comunitatea lor sau în lume.

Prin această platformă am participat odată la o provocare numită ‘Modele de succes’, în care compania care a creat aceasta provocare căuta dezvoltatorii de conținut să compileze informații relevante si autentice (din propria lor experienta) cu privire la strategiile pe care trebuie să le dețină proprietarii de afaceri mici si noi pentru a reuși. Un program de coaching, pe foarte scurt, modelat de catre organizator in 3 categorii cheie, fiecare cu cate 3 module (Strategie, Leadership si Cultura) la care propunerea mea a castigat locul I la categoria de success Cultura si un premiu de 7.000 de dolari.

Acest lucru a dus la acumularea de date, din care au trebuit să aleagă cele mai bune dintre cele mai bune și să compileze o carte pentru a ajuta proprietarii de afaceri mici. HeroX este o platformă în care utilizatorii pot crea o provocare pentru a atrage conținut de la public. Ca atare, organizatorii de astfel de campanii ajung să aibă o baza enorma și diversa de date, din care pot alege cu ușurință cele mai bune. Aceasta este esenta puterii crowdsourcing-ului. În cazul în care ar fi putut fi dificil pentru o persoană fizică sau o organizație să furnizeze astfel de date, ei o obțin mai degrabă din confortul casei / birourilor.

Atunci când comunitatea globală se implică în procesul de creație, devine mai usor pentru oameni să accepte inovațiile construite si scoase pe piata. De ce? Deoarece astfel de inovații sunt construite folosind idei și contribuții de la utilizatorii finali ai produsului. Acest lucru le conferă un sentiment de proprietate. În cele din urmă, utilizatorii vor folosi un produs numai dacă rezolvă problema sau răspund nevoilor lor. Prin urmare, cea mai bună modalitate de a fi siguri că o vor folosi este să îi implice în proces.

Când Starbucks a fost fondată de Zev Siegl, Jerry Baldwin și Gordon Bowker în 1971, probabil că nu au avut nici o idee despre cum va fi lansată în 2008 o strategie revoluționară pentru construirea relevanței brandului. Prin conducerea lui Howard Schultz, Starbucks a lansat o platformă de tip crowdsourcing numită ‘My Starbucks Idea’, care s-a transformat într-o platformă uriasa de inovare deschisă, cu idei care le-au îmbunătățit foarte mult compania.

Deoarece clienții sunt implicați în procesul de dezvoltare, ei consideră că este foarte ușor să fie mulțumiți de produsele lor.

Un scriitor de pe dig.hbs pune acest lucru într-o perspectivă mult mai bună scriind că Starbucks creează valoare pentru clienți, permițându-i să-și exprime ideile și să contribuie la crearea unei experiențe mai bune a cafenelei. Consumatorii de multe ori simt ca opiniile lor individuale nu contează atunci când se ocupă de o organizație mare. Cu My Starbucks Idea, clienții simt că se aude vocea lor și că pot avea un impact asupra viitorului organizației, fie că este vorba despre produse noi, experiența în magazin sau despre implicarea companiei în comunitate.

Crowdsourcing Meetup Bucharest

Wikipedia, o altă platformă construita prin crowdsourcing si ramasa in continuare o platforma de crowdsourcing in sine. Dar ce relevanță are comunitatea globală? Ei bine, aceasta oferă cea mai ușoară modalitate de colectare și compilare a datelor fără a trebui să treacă prin procesul lung si obositor de cercetare. Oricine poate intra în platformă și poate modifica sau adăuga informații. Pe calea traditionala de culegere si procesare a datelor ar putea dura, probabil, luni sau ani pentru a compila informații despre toți oamenii importanți și problema care ar putea avea o importanță deosebită pentru oameni.

Cu toate acestea, oricine posedă cunoaștere poate face schimbări pe această platformă. Ea dă putere oamenilor. Acest lucru asigură, de asemenea, faptul că toate informațiile din lume ar trebui să rămână întotdeauna actuale și relevante pentru public.

Este aceeasi metodă pe care Facebook o folosește pentru a obține Facebook în alte limbi. Ei rulează o campanie de crowdsourcing în cadrul sistemului Facebook, unde localnicii unei națiuni pot sugera cuvinte în limba lor nativă care să fie adăugate pe platformă. Acest lucru ajută comunitatea să aibă avantajul de a avea Facebook în limba locală. Inovația deschisă va exploda în viitor în diverse ramuri de dezvoltare. Oamenii vor oferi idei și vor construi sisteme de API (Application Programming Interface) în confortul casei lor și vor construi ceva care poate schimba (disrupt)  întreaga lume.

Doar atat putem beneficia de crowdsourcing? Nici vorba!

Probabil că nu putem schița toate avantajele sale. Crowdsourcing a făcut ușor pentru persoane fizice, organizații și companii să acceseze cu ușurință fonduri și să ofere fonduri. Crowdsourcing-ul este calea prin care procurați conținut si skill-uri dintr-mulțime locala, nationala sau globala. În cazul în care vrei sa aduni fonduri pentru un proiect sau pentru implementarea unei idei, atunci apelezi la crowdfunding – care este locul unde se întâlnesc investitorii și inventatorii / inovatorii. Ideile și inovațiile sunt finanțate pentru a fi redimensionate sau implementate. Kickstarter si IndieGoGo sunt exemple de astfel de platforme, unde puteți avea o viziune cuprinzătoare asupra diverselor inovații și alege care pe care dintre ele să o finanțati.

SEO (Search Engine Optimization) si multimea

In mod sigur, platforme deschise ca aceasta conduc la o explozie a inovațiilor care sunt împinse mai departe prin crowdourcing. Prin urmare, nu ar fi greșit să se deducă faptul că crowdsourcing-ul contribuie semnificativ la dezvoltarea economică si socială. Cu toate acestea, există tot mai multe platforme de crowdsourcing care sunt în plină expansiune, iar provocarea de-a rămâne relevante și de-a ajunge la forța potențială a comunității nu este o sarcină ușoară. Totuși, cu tehnologia Search Engine Optimization și rețelele sociale, nu este niciodată o muncă plictisitoare. Interconectarea SEO și a rețelelor sociale ar trebui să ofere oricărei platforme de crowdsourcing un plus consistent de ascensiune. Optimizarea platformei pentru motoarele de căutare se referă pur și simplu la procesul de obținere a traficului din rezultatele căutării gratuite, ‘ecologice’, ‘editoriale’ sau ‘naturale’ în motoarele de căutare.

Cele mai populare motoare de căutare sunt Google, Yahoo și Bing. Ceea ce înseamnă, prin urmare, că un programator lucrează pe un sistem web pentru a face platformele să fie foarte bine clasate in motorul de căutare. El face acest lucru adăugând cuvinte relevante la codul unei pagini web. Ca atare, atunci când o persoană caută un cuvânt sau o expresie, motorul de căutare atrage o astfel de platformă in rezultatele căutării utilizatorilor. Cu toate acestea, este posibil să plătesti pentru ca aceste platforme să treacă pe motoarele de căutare. Deci, practic, există un clasament organic care se realizează de către motorul de căutare prin vizarea cuvintelor relevante și apoi există un clasament plătit care este îmbunătățit prin cod special din motoarele de căutare.

Aceasta înseamnă că platformele de crowdsourcing pot plăti, de exemplu, Google AdSense pentru a fi foarte bine clasate. Un clasamentul bun crește numărul de vizitatori pe un site web, ceea ce duce la creșterea gradului de cunoaștere a mărcii.

Fiecare pagină de pe un site web trebuie să conțină text care atrage vizitatori și motoarele de căutare. Motoarele de căutare au rolul de a returna cele mai bune potriviri pentru o anumită interogare, de aceea este nevoie de crowdsourcing pentru conținut și idei.

Crowdsourcing-ul este eficient atunci când mai mulți oameni sunt conștienți de platformele disponibile. Cel mai bun mod este de a le sponsoriza pe motoarele de căutare. Odată cu explozia rețelelor sociale, cum ar fi Facebook, Twitter și Instagram, pot fi create anunțuri care vizează o anumită comunitate de oameni pentru a obține exact acest lucru.

Există un potențial nelimitat în crowdsourcing.

Orice persoană sau organizație poate lansa o campanie de crowdsourcing pentru a-și atinge obiectivele organizaționale cel mai eficient și intr-un mod cat mai puțin costisitor.

Locuim într-un sat global și este destul de interesant să existam într-o astfel de eră în care să putem accesa cele mai bune lucruri și să lucrăm impreuna pe o platformă virtuală. Aștept cu nerăbdare momentul în care co-fondatorii se vor întâlni pe o platformă virtuală și vor construi o inovație extraordinară pe aceeași platformă. HeroX poate fi locul potrivit pentru o astfel de scenă istorică.

Articol tradus si adaptat.

Sursa: platforma de crowdsourcing HeroX.

„The Relevance of Crowdsourcing” by Maureen Murtha, publicat pe 9 octombrie 2017

Join Crowdourcing Meetup Bucuresti

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.