Ce ai face cu 1000 de Euro? O întrebare pe care nu o suport.

Ce ai face cu 1000 de Euro? Înlocuiește 1000 cu X. Întrebarea rămâne la fel de neinspirată.

Noua generație de antreprenori strânge bani, nu face bani.

Din motivul ăsta tinerii antreprenori sunt și mai puțin rezilienți și liberi. Libertatea la care visează e condiționată de termenii și condițiile investitorilor, de leadership-ul și managementul impus de către aceștia. Calitatea vieții lor e destul de scăzută. Eșuează des, mult, uneori epic, iar cei care își mai revin, mai și răzbesc pe alocuri.

Eu sunt din garda mai veche de antreprenori (formati acum 10-15 ani), din grupul celor învățați să facă bani din piatră seacă și să rezolve probleme complexe sau scumpe cu bugete mici sau zero (spartani).

Atunci când calitatea vieții mele e scăzută din cauza stresului inerent sau a lipsei stabilității financiare, mă salvează libertatea. Un lux pe care noile generații de antreprenori, dependente de capital terț, nu și-l permit, așa cum nu își permit nici să ruleze mai multe proiecte deodată.

Nu îți trebuie bani ca să faci bani, îți trebuie skills.

Nu îți trebuie bani ca să faci bani, îți trebuie skills. În epoca noastră poți învăța gratis orice sau poți face echipă cu alți oameni care împărtășesc același mindset și cultură. Nu e greu să înveți, este greu să te pui în starea de-a învăța, de a face, motiv pentru care sunt puțini cei care execută si ajung undeva bine pentru ei. Apoi, mai multe proiecte, mai multe posibilități de succes și oportunități de învățare.

Unii spun că te împrăștii dacă nu îți focalizezi toată energia și resursele într-un singur proiect.

Eu spun că la nivel mic, în era noastră, nu îți permiți acest tip de focus pentru că ești Jack of All Trades și trebuie să poți face o grămadă de lucruri excelent, singur sau cu o echipă foarte mică dacă nu ai buget si vrei să rămai cu bani in buzunar. Diversificarea cunoașterii, a experiențelor și a aptitudinilor este vitală pentru un soloprenor, cum sunt numiți acum freelancerii, PFA-urile, antreprenorii de start-ups și micii proprietari de afaceri, respectiv cei care operează la nivel nano și micro, singuri sau cu câțiva angajați.

Dacă îmi pui întrebarea “Ce ai face cu 1.000 de Euro?” îți spun franc “Du-te acasă și fă ceva mai bun cu timpul tău!”.

Întrebarea nu va deveni niciodată “Ce ai face cu 1.000 de Euro?” pentru un soloprenor sau un antreprenor învățat sa facă bani, ci “De unde iei 1000 de Euro, la ce preț și cu ce responsabilități și obligații?” Costurile ascunse ale banilor sunt nenumărate și trebuie să îți fie foarte clar care sunt ele. Fiecare cent costă mult mai multi cenți decat îți închipui.

Multă lume ia decizii reducând totul la valorea materială și imediată a banilor, însă cele mai mari costuri sunt cele nemateriale, cele nevăzute, lucruri care în cele din urmă îți afectează viața si evoluția într-un mod cât se poate de material.

Dacă totuși ai deja acea mie de euro și insiști să mă întrebi pe mine, atunci îți spun la fel de franc: “Te costă X Eur ora de business coaching”

La întrebarea pe care n-o suport “Ce ai face cu X Euro?” mai pot spune un lucru.

Dacă nu ți-ai clarificat viziunea de viață, dacă nu ești ferm decis să acționezi și să execuți, dacă nu ai ajuns la faza în care ești de neclintit în ceea ce privește binele tău, nu vei ști ce să faci nici cu 1000 de Eur, nici cu 10000 și nici cu 100.000.000. Așa cum nu vei ști nici cum să ai o relație fericită și nici alte lucruri din sfera bunăstării.

Vei ajunge invariabil în același punct: nicăieri sau în crize oribile.

Așadar, dacă ai 1000 de euro sau 100.000, nu vrei să dai bani pe coaching și nu ți-e clar încă ce vrei de la viață (ex: câți bani pe luna vrei, cum să-i faci, ce să faci și cât de banii ăștia, lucruri precise și clar definite), te sfătuiesc să mai înveți și să aștepți răbdător până când confuzia se mai risipește. 

De cele mai multe ori soluțiile cele mai bune se află în lucrurile pe care nu le-am învățat încă. Confuzia e semnalul care îți trimite acest mesaj. Depinde și cât de mult timp ai la dispoziție. 

*

Autor „Rise Above The Crowd”

si

„Patterns for Success” – program de coaching premiat la categoria Culture pentru antrepreneorii de start-ups, soloprenorii si proprietarii de mici afaceri 

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.