Vrei să iei calea antreprenoriatului? Uită de visul cu viața liniștită și normală.

Vrei să iei calea antreprenoriatului? Uită de visul cu viața liniștită și normală.

Dacă s-a însămânțat în tine visul la o viață liberă în care să faci ce vrei, cum vrei, când vrei și strategia ta pentru împlinirea acestui vis este antreprenoriatul, nu știi nimic despre ce înseamnă viața pe calea asta.

Libertatea la care visezi este extrem de scumpă. Prețul material, emoțional și fizic pe care trebuie să-l plătești nu este doar unul foarte mare, dar mai este și necunoscut. Habar n-ai la început de drum cât te va costa distracția asta și nici când și dacă vei încasa vreodată dividende.

Dacă vrei o viață normală și liniștită, trebuie să știi că antreprenoriatul n-are nimic de-a face cu lucrurile astea și nu vei ajunge niciodată la o astfel de destinație. Implicit, strategia ta este una fundamental greșită din capul locului.

Dacă pe drumul ăsta te formezi și ca lider, cu atât mai puțin. Din momentul ăla, nu mai ai jurisdicție și rolul tău este de-a îi ajuta pe ceilalți, oriunde ar fi în lumea asta. Să își atingă potențialul, să își depășească crizele, să îi ghidezi către locuri mai bune pentru ei, să îți împărtășești cunoașterea.

Antreprenoriatul este drumul la capătul căruia succesul nu este garantat.

Antreprenoriatul este drumul la capătul căruia succesul nu este garantat. Dimpotrivă, statisticile lumii și ale țării noastre arată eșec în peste 90% din cazuri. 

Din prima zi în care deschizi porțile afacerii tale, oricât de mică ar fi ea, munca continuă devine viața ta. Din motivul ăsta mulți antreprenori se izbesc de niște crize profunde de identitate care deseori îi aruncă pe drumuri laterale sau în underground direct. Cine ești când nu ești antreprenor? Ce e viața ta fără afacerea ta?

Antreprenoriatul este un drum pe care mergi singur. Vei fi greu sau deloc înțeles de partenerul sau partenera ta și de prietenii care nu sunt din lumea asta, vei avea puțin timp de oferit distracțiilor, vacanțelor în care să fii complet deconectat, weekend-urilor și seratelor de film și entertainment, vei suferi mult în plan emoțional/personal din două motive:

  • știi foarte puține lucruri despre relații și privești emoțiile prin lentilele pragmatismului;
  • îți trebuie un partener de viață foarte robust emoțional și la fel de ocupat ca și tine, un lucru foarte greu de găsit și pentru care ai nevoie să fii deja bine maturizat emoțional și să ai niște valori de viață bine închegate.

Din motivul ăsta mulți antreprenori își deversează adrenalina în tot felul de excese, lucru care doar îi vlăguiește și fragilizeaza pe termen lung. Forța lor interioară atrage tot felul de oameni în viețile lor personale și până se maturizează emoțional le e greu să discearnă între dorințe, nevoi și iubire.

Antreprenorii reușesc să supraviețuiască în jungla vieții tocmai pentru că învață să se ridice deasupra emoțiilor, nu iau lucrurile la modul personal, iar reflexul ăsta nu îi ajută deloc în viața personală unde relațiile supraviețuiesc tocmai prin exprimarea cât mai fidelă a emoțiilor și printr-un fel de comunicare care în câmpul muncii lor nu ar face altceva decât să îi încurce.

Antreprenorul este un om fără timp și profund focusat pe ce are de făcut. Este extrem de ușor să-l înșeli și să-l rănești în plan personal, uman. Lumea e plină de hiene și foarte greu antreprenorii își găsesc parteneri cu valori umane solide și care să împărtășească aceleași viziuni de viață.

Așadar viața ta personală va fi un carusel care deseori îți poate provoca căderea pentru că dacă apuci să dai curs unor relații nepotrivite, le vei resimți ca pe pumnale în inimă, ca lovituri în moalele capului. Lucruri care se vor răsfrânge direct asupra muncii și performanțelor tale. Nu va fi nimic liniștit și normal mult timp aici, un plan esențial pentru echilibru.

Când crizele te lovesc și ești în sânge, identitatea ta e cea mai provocată. Începi să nu mai vrei nimic, începi să vezi diferențele dintre ce credeai și ce este, dar cel mai mult te demotivezi și îți vine să renunți. Ăsta e un moment de răscruce în viețile multor antreprenori și încă unul foarte greu de depășit, din următoarele motive:

  • înapoi podurile sunt arse;
  • înainte nu pare a fi nimic, iar între timp ai devenit neangajabil, iar ultra skill-urile tale nu interesează pe nimeni;
  • în stânga și în dreapta ești înconjurat de foc.

Fix într-un astfel de moment îți vine să lași totul baltă și să fugi cu ultimii bani pe o insulă. Și eu am fugit pe o insulă cu ultimii bani însă n-am lăsat nimic baltă și n-am lăsat pe nimeni să-mi spună ce pot și ce nu, ce merită și ce nu. Am stat peste 7 ani într-o rețea de cuști și închisori să îmi port toate luptele, să îmi plătesc toate notele de plată, să învăț și să închid porțile trecutului curat.

Nu aveam unde fugi, știam că mai devreme sau mai târziu mă va prinde totul din urmă dacă nu lupt când era de luptat și ce mai știam era faptul că prețul va fi unul mult mai mare daca amân. Așa că mi-am asumat. Trebuia să fiu antreprenor și când lucrurile au luat o intarsatura grea. Ori eram, ori nu eram.

Fix într-un astfel de moment te alegi și înțelegi că antreprenoriatul nu este decât un vehicul și pretext pentru devenirea ta ca om. Că totul se reduce, indiferent ce cale apuci, la tine ca ființă umană.

Nu există antreprenoriat cu jumătate de măsură.

Aici, la răscrucea dintre a fi și a nu fi trebuie să decizi cine ești și să îți asumi responsabilitatea. Nu poți fii antreprenor doar când e de încasat dividende pentru că foarte rar vei mai apuca să fii. Nu există antreprenoriat cu jumătate de măsură. Ești sau nu ești. Punct.

Vei realiza aici că alegerea nu acum o faci, alegerea ai făcut-o demult, atunc când ai deschis această cutie a Pandorei. Ce ai de ales acum este dacă îți asumi răspunderea pentru tot ce înseamnă asta, cu bine și cu rău.

Dacă te uiți la statistici vei vedea că foarte puțini antreprenori depășesc un astfel de punct. Asta se întâmplă pentru că cea mai mare muncă aici este una complet nouă pentru tine, este una emoțională, mentală și spirituală. Un tărâm al nevăzutului unde rareori stiința iti e de vreun folos.

Ce mai trebuie să știi ca antreprenor aspirant este că nu va crede nimeni în tine și în ideile tale. Dimpotrivă, murmurul mulțimii de pe margini nu va face decât să îți indice de ce nu îți va merge și deseori să te eticheteze ca nebun sau ciudat. Vei fi privit ca o maimuță la circ. ,,Va reuși?” ,,Nu va reuși?”. Iar atunci când vei cădea sau vei eșua vei face audiențele cele mai mari și vei produce bucuriile cele mai mari pentru că lumea iubește sângele. În plus sângele atrage lupii. Ce îi ține departe este autocontrolul.

Când ești în sânge vei vedea că unii oameni care nu te-au ajutat vreodată cu un deget sau nu te-au întrebat vreodată ce faci și cum ești, vin să te ajute. Însă nu vin pentru tine, vin pentru ei. Pentru că ideea de-a ajuta pe cineva atât de liber ca tine, cu forța ta, le valideaza propria putere. Când ești sus, îi invalidezi. Fără să vrei le invalidezi pasivitatea față de propria liberate și fericire. Vei fi disprețuit și pizmuit pentru asta. Pentru frustrările lor care se oglindesc în tine.

Toate lucrurile astea te vor provoca foarte mult la nivel emoțional, vei simți extrem de multă durere. Însă e o durere care îți educă foarte bine caracterul, smerenia, mândria, care te formează foarte frumos ca om dacă o lași să te ardă și să te învețe, dacă nu i te opui.

Un alt lucru pe care mai trebuie să îl știi este că nu vei putea face binele pe care poate ți-l dorești sau pe care îl pot face activiștii. Vei vrea și nu vei putea, nu îți va permite viața și uneori nici natura. Că antreprenor operezi în linia de foc, ești luptător. Însă ce vei putea face și vei învăța să faci dacă îți dorești este să faci bine luptând cu răul, să protejezi binele luptând de partea cealaltă a baricadei, să reacționezi la injustiție, să protejezi, să facilitezi, să ajuți. Asta este un alt lucru cu care va trebui să te împaci, o altă parte a naturii tale pe care va trebui să ți-o asumi.

Nu vei avea o viață ușoară ca antreprenor, nici liniștită sau normală. Nu este nimic liniștit și normal în vuietul și măruntaiele vieții, acolo unde tu operezi. Nu este pace, nu este o lume bună și ideală, ba dimpotrivă, arena e una cât se poate de dură, jocuri de putere, ilegalități, imoralități, manipulări, iluzii și multe altele.

Antreprenoriatul este un drum traumatizant

Antreprenoriatul este un drum traumatizant pe care nu vei avea timp de vaiete și recuperări, va trebui deseori să lupți și să înaintezi fiind rănit de sus și până jos, fiind ciuruit de-a dreptul. Și vei fi nevoit să o faci fără să îți pierzi claritatea si seninatatea pentru că oameni depind de tine, salariați, furnizori, clienți. Întreaga societate depinde de tine pentru că propriu-ți faliment nu va fi decât o grenadă aruncată în sânul societății, nota de plată pentru eșecurile tale o pui pe umerii ei. Pe umerii prietenilor tăi, familiei tale și tuturor celorlalți contribuabili. 

Viața te va unge cu multe alifii pe drumul antreprenoriatului. Te va tăbăci de nu te vezi. Provocarea de-a îți menține un echilibru între partea umană din tine și partea războinică nu va înceta niciodată să fie una extremă.

Va trebui să înveți cum să câștigi lupte nedrepte fără să încalci legea și morala, cum să devii mai bun decât oponenții tăi cei mai răi fără a deveni ca ei, fără a trece granițe de netrecut în ceea ce privește integritatea ta și loialitatea ta față de propriile-ți valori.

Tot pe drumul ăsta vei învăța cum să pierzi tot fără să te pierzi pe tine, cum să rămâi întreg când viața ta e spulberată în bucățele. Vei învăța să îți alegi luptele, să dai drumul oamenilor dragi, oamenilor iubiți care nu îți pot rămâne, care nu pot trăi în caruselul ăsta , să fii ultimul, să zâmbești când nimic în viața ta nu are legătură cu buna dispoziție.

Vei rămâne flămând de multe ori pe calea antreprenoriatului. Nedormit, neiubit, neînțeles, uneori fără acoperiș deasupra capului și rareori cineva te va vedea prin ce treci. Nu te va întreba aproape nimeni nici ce faci și nici cum ești, dacă mai poți, dacă ai nevoie de ceva pentru că ești perceput ca cineva care se descurcă, care poate.

Tot pe drumul ăsta nu te vei putea plânge niciodată pentru că lumea se va obișnui să se plângă ea la tine, iar dacă vei încerca vreodată, îți vei vedea interlocutorii cum cască. Te vei obișnui să spui că totul e în regulă, că toate sunt bune. Vei spune atât de multe ori replica asta încât chiar vei ajunge să crezi și tu. Nu vei mai fi trist și dezamăgit că nu ești văzut și înțeles, vei învăța să iei viața și oamenii ca atare. Vei deveni un ascultător excelent. Cu timpul poți deveni și un ghid excelent.

Dar să știi că dacă îți asumi, nimic din toate lucrurile astea nu te va afecta. Dimpotrivă, vei privi viața cu o curiozitatea flămândă, ca pe un dar extraordinar de frumos de explorat, ca pe un tărâm magic și fascinant. O vei iubi cu tot ce ține în ea. Vei integra altfel traumele si tot greul. 

Cu cât vei ajunge mai sus, cu atât drumul devine mai greu și cu atât vei fi dator să întorci cât mai mult înapoi societății, oamenilor. Însă nu vei simți niciodată asta ca pe o povară pentru că îți va deveni reflex si nevoie.

Așadar, înainte de-a decide dacă să mergi pe drumul antreprenoriatului, cercetează mai bine ca să știi în ce urmează să te bagi și ce te așteaptă. E o opțiune mai ieftină de-a învăța decât să îți risipești ani din tinerețe și din viață, să te ratezi chiar, doar ca să descoperi toate lucrurile astea și mai mult decât atât, să constați că nu poți duce viața asta, că nu îi poți suporta temperaturile.

Ești dispus să mori de cel puțin o mie de ori pe calea antreprenoriatului fără să știi dacă vei mai reînvia sau nu? Ești dispus să descoperi cine ești cu adevărat? Ce poți din tot ceea ce crezi sau ți se pare că poți?

Dacă da, atunci mergi pe drumul antreprenoriatului.

Dacă nu, stai liniștit. Există opțiuni mai puțin riscante, mai blânde. 

*

Autor 

“Rise Above The Crowd” & “Patterns for Success”

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.