Când românul vede că salariul lui e mai mic decât al străinului pentru aceeași poziție în companie, se intoxică și nu mai vede orizontul.

Liderii organizațiilor din mediul privat în care lucrează străini și români laolaltă pe joburi similare, trebuie să înceapă să înțeleagă că și etica asta are importanța ei. Ar trebui să înceteze cu artefactele comuniste – cu scenariul în care trebuie musai să îi oblige statul la niște praguri, stat care la rândul lui nu mișcă nimic până nu îi da una peste ceafă UE sau vreun caz pierdut la CEDO.

Când românul vede că salariul lui e mai mic decât al străinului, se intoxică și nu mai vede orizontul. Când se duce să bea o bere în Centrul Vechi și îi vede pe străini ce fericiți sunt în România, când el își pune problema emigrării pentru că nu mai știe pe unde să scoată cămașa, se înrăiește și îl apucă toți nervii.

Degeaba comentăm în presa economică și la televizor ce nenoricire înseamnă pentru țară cei 20% de români emigrați, dacă nu ne exercitam rolurile, fiecare pe unde e și cu ce poate.

Ca lider, nu îți permiți luxul fricii pierderii locului de muncă. Măcar să îți pierzi scaunul, dar după tine să vezi că s-a întâmplat ceva, un minim de progres. Altfel n-ai ce căuta acolo, într-un loc în care oamenii se bazează pe tine că știi cum să faci lucrurile mai bine și pentru ei. Îți găsești tu alt job sau îți creezi unul.

Normal că românul e hiper frustrat. Însă mă îndoiesc că își mai aduce cineva aminte ce înseamnă, de fapt, frustrarea, dacă ne uităm că e un cuvânt folosit cu scopul de-a jigni pe cineva atunci când își manifestă o nemulțumire.

Frustrare: privare a cuiva de un drept care i se cuvenea, păgubire, înșelare, dezamăgire.

Advertisements

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.