Cum să nu faci video marketing în imobiliare și în general. Unde dai și unde crapă.

Cum să nu faci video marketing în imobiliare și în general. Unde dai și unde crapă.

Am văzut de curând un consultant imobiliar, patronul unei agenții din București, care a dat drumul la producția de conținut video. Am văzut mai mulți care n-au direcție, probabil pentru că nu și-au clarificat viziunea și strategia de afaceri, implicit pentru că nu au nici un plan de acțiune (operațional), dar agentul ăsta a reușit să rateze complet calea.

Omul a lucrat cu profesioniști pe parte de imagine și cu nici un producător. Motiv pentru care a dat-o în bară perfect, treabă pentru care și plătește o căruță de bani, de altfel.

Producția în zona de video marketing este în jur de 100 Eur/minutul (la gata). În acest ‘minut la cheie’ intră tot: deplasările în teren ale operatorilor de imagine și sunet, ore în șir de filmări, post-producție (video edit). Așadar un video de prezentare de 3 minute costă aproximativ 300 Eur și prețul poate ajunge până la 500 Euro dacă producția e mai dinamică și implică mai multe locații și detalii.

Este o greșeală să îți imaginezi că un operator de imagine (omul cu camera video) poate juca și rolul producătorului.

Este, însă, o greșeală să îți imaginezi că un operator de imagine (omul cu camera video) poate juca și rolul producătorului. Rolul lui e să vină să filmeze ce îi spui tu să filmeze și cum îi spui tu. Tu ești responsabil de conținut și de format. Dacă ai noroc de un operator mai dezghețat (specie rară), poate te mai alegi și cu niște cadre sau ilustrații interesante, însă niciodată conținutul și modul de filmare nu stă și nu poate sta în mâinile lui.

În cazul de față, patronul nostru, ca tot românul, s-a dovedit atotștiutor. El a jucat toate rolurile: scenarist, regizor, producător, actor și asistent de platou. Nu e nimic rău în asta dacă ai experiență diversă în industria de producție video, tv și film, dar e foarte rău dacă nu ai și nici nu ceri îndrumare sau nu plătești un producător să te centreze un pic.

Așadar, omul a greșit formatul.

În loc să-i iasă videoclipuri de prezentare a proprietăților, narcisismul a scos capul la vederea camerei de filmat și au ieșit videoclipuri de prezentare a persoanei și personalității lui. Nici asta n-ar fi fost un lucru complet nefast, dacă omul ar fi avut o personalitate magnetică sau ceva de spus cu substanță, iar pe final să dea totuși un twist și către proprietate.

Ca urmare, pentru că pe calitate imagine și video edit oamenii au făcut o treabă foarte bună, omul a început să primească tone de telefoane. Dar nu de la oameni interesati de cumpararea proprietatii pe care dansul a folosit-o doar ca locație unde să se pună pe sine în evidență, ci că să îi ceară informatii despre operatori.

Din perspectiva unui proprietar, n-ai vrea ca un agent care abordeaza astfel lucrurile să îți între în proprietate. Omul, îmbrăcat la 4 ace, dat cu gel și cu cremă de pantofi lucioasă, în dorința de-a fi simpatic și amuzant, sărea în paturi, călca pe gazon și tot felul de gesturi nepotrivite pentru scopul materialului.

Pentru o agenție imobiliară, ca pentru orice altă afacere, scopul e să vândă. În cazul unei agenții imobiliare, scopul e să vândă proprietăți. Dacă ești o agenție mică, independentă, care n-ai în spate mamuți și firme mamă care să îți plătească eșecurile și erorile, unicul tău scop e nu doar să vinzi proprietăți, dar să vinzi extrem de repede proprietățile din portofoliu.

Astfel, trebuie să avem o gândire strategică privind vânzările și partea de brand, având deseori bugete limitate de marketing care trebuie cheltuite cu precizie.

Ne trebuie o viziune, o strategie, un plan de acțiune și un buget.

Nu ne interesează, astfel, să investim în marketingul de brand (în creșterea conștientizării publicului privind brandul), ci într-un marketing de proprietate, având grijă să o marcăm corespunzător în cadrul prezentărilor, popularitatea brandului crescând organic.

Printr-un marketing orientat pe proprietate, creștem relevanța brandului în piață, ceea ce e cu totul altă poveste.

Pe parte de conținut media, e important să te limitezi la punctele tale forte și să înveți să dai Cezarului ce-i al Cezarului. Dacă ai demarat o producție video, mai bine lași povestea asta pe mână unui producător și tu doar intervii la calibrare, la chestiuni specifice industriei în care operezi, la particularități ce țin de locații, proprietăți.

Altfel, riști să cheltui resurse într-un mod mai puțin inspirat și să ratezi cu succes ținta.

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.