Vameșă m-am născut. Vameșă mor.

Să mă scuze patrioții si metaforiștii, dar eu cred că nu e bine ca unii români să învețe prea multă carte mai înainte de-a face câteva mii de vizite la psihiatru. În românul tulburat informația curge invers și la nimereală. Devine un cocoșel virulent.

Un astfel de cocoșel a devenit între timp o amică pe care au picat sorții în urmă cu niște ani să cumpere împreună cu mine un teren. Nu mi-a fost nici prieten, nici dușman. Am avut până alaltăieri o relație civilizată. De atunci, delete. În ultimul an s-a agitat mult să își monetizeze jumătatea pentru a-și rezolva niște probleme. N-am avut cum să o cumpăr eu, deși așa ar fi fost ideal. Mi-a cerut, însă, acte peste acte ca să scoată alte acte. Le-a primit, firește. Dacă a vrut să vândă, nu m-am pus invers, doar că partea ei și-a pus-o la un pret de disperare, iar eu la o cotația din catalogul notarilor și din piață (sunt la fel anul ăsta). Un deal bun pentru un cumpărător serios, una peste alta.

Zilele trecute mă trezește din somn un samsar. Mi-a luat o vreme să înțeleg în ce dialect vorbește. După o cană de cafea, am reușit să înțeleg că el a cumpărat partea cocoșelului. Îi zic să o luăm încet, cu începutul, că aici, unde sunt, ceasul e cu niște ore în urmă.

Nume, prenume. Zic. Cornelia. Zice. Apoi zice: Nicu. Apoi zice că nu contează.
Vreau să văd actele, zic.
Doar verbal, când ne vedem.
Și cum le-aș putea vedea verbal? Zic.

Închid cu samsarul. Dau mesaj cocoșelului.

Zice că a vândut acum un minut, dar nu știe cui, că a fost prin procură. Nu știe nimic și nu îmi poate trimite actele pentru că e ilegal, ea respectă drepturile oamenilor. Apoi, ea nu mai are nici o treabă cu povestea asta, nu știe nimic, nu poate nimic, să mă interesez eu, să sun la notar.

Respectă și drepturile mele, dacă îți plimbi curu’ pe aleea dreptății. Zic. Da’ numele notarului poți da sau îi încalci drepturile și ăluia? Zic din nou.

Cocoșelul e zen. Îmi vorbește cu calm. E unsă toată cu blândețe și iubire de semeni. 

Asta o crede că speța asta are treabă cu GDPRu, mă gândesc. Dacă nu e vreo intenție mizerabilă la mijloc. Altfel nu-mi explic.

Nu mă irită că a vândut și nu m-a anunțat, deși e o treabă urâtă în context. N-avea nici un motiv pentru așa viraj abrupt. Cel puțin, nu unul din sfera firescului sau de care să fiu conștientă. Mă irită că nu îmi dă actele noi pe care pretinde că le-a făcut și că e razna cu replicile. Cine știe ce complicații de care n-avem chef mă mai așteaptă? Asta ramăsese ultima problemă de rezolvat din trecut, deci o iau cum pică. 

Am băgat-o în pizda mă-sii.

Era perete pufulete. Cred că s-a antrenat cel puțin o lună să poată juca rolul proastei absolute fără să o zgândăre orgoliul. Ba și-o fi luat și un coach să o țină de cur când îmi scria mesajele alea halucinante. 

În astfel de situații te întrebi cum dreaq ai ajuns să ai jumate din ceva cu un om așa dubios. Nu părea dubioasă pe vremuri, dar tot atunci, nici eu nu prea umblam cu ochii deschiși. Poate și eu am părut dubioasă în ochii unora, vreodată. Cine știe? Între timp ne-am mai intersectat aleator de vreo câteva ori. Mi-a părut așa, lovită de o un soi suspect de pioșenie, da’ am zis că e în vreo fază de sminteală de la vreo trezire prea bruscă a conștiinței.

În orice caz, după faza cu cocoșelul, mi-am dat seama încă o dată că treaba asta cu iubirea, înțelegerea și blândețea continuă să mă depășească. 

Vameșă m-am născut. Vameșă mor.

N-am pretenții la mântuire și nici la tichet de intrare în rai. 

Să zică vindecații și iluminații ce vor, dar eu știu că fără cuțitaș chirurgical la brâu, fără un sul de șmirghel în buzunar și fără armură zdravănă, nu scapi întreg din boscheții de pe lumea asta. Iar România parcă devine tot mai mult mama lor.  

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.