Nu înveți competențe antreprenoriale la evenimente, ci în teren, la firul ierbii. Programe inteligente de educație antreprenorială și de dezvoltare a abilităților de execuție și implementare.

Nu înveți competențe antreprenoriale la evenimente, ci în teren, la firul ierbii. Programe inteligente de educație antreprenorială și de dezvoltare a abilităților de execuție și implementare.

Dacă cochetezi cu gândul de a deveni antreprenor, trebuie să știi că nu te vei apropia prea curând de acest tărâm profund operațional, dacă strategia ta este să mergi la evenimente de profil și workshopuri, dacă îți place mai mult să vorbești decât să faci.

Antreprenoriatul este un stil de viață, iar o astfel de alegere îți schimbă toată viața. Începutul e lung, dureros, presărat la tot pasul de necunoscut și imprevizibil, iar tăria ta fizică, emoțională și mentală va fi pusă constant la încercare. Fiecare zi îți va fi un prag psihologic și în fiecare zi te vei îndoi dacă vei rezista întreg până seara sau nu.

Ca antreprenor trebuie să poți iubi orice aspect al muncii, dar mai ales pe acelea  pe care nu le suporți și care nu îți plac. Trebuie sa poti si strange gunoiul cu mana goala si gandi strategii de dezvoltare de la 5 ani in sus.

Îți trebuie mult autocontrol și o elasticitate sora cu nebunia pentru a trece cu viteza luminii de la calculator în teren, pentru a face zece lucruri deodată, din mers, fără să respiri, fără să oftezi și fără să te plângi.

Îți mai trebuie flexibilitate emoțională pentru că nu de puține ori ai nevoie să treci rapid dintr-o stare în alta în funcție de interlocutor, de tonul discuției și de obiectivele acesteia. Nu te poți enerva într-o discuție și să intri cu nervii încinși în următoarea sau să rezolvi la maxim de potențial problemele care îți ies în cale. Trebuie să înveți să poți să nu iei nimic la modul personal, iar treaba asta îți va da bătăi de cap de dimineață și până seara târziu, în fiecare zi, fara exceptie.

Îți mai trebuie nervi de oțel pentru că te vei izbi constant în România de un sistem foarte problematic care nu e doar nefuncțional, dar deseori operează și împotriva ta. Te vei frustra constant și trebuie să fii ok cu treaba asta pentru a putea acționa și reacționa.

Îți mai trebuie reziliență pentru că nu vei găsi în terapeuți specialiștii de care ai nevoie să îți depășeșți situațiile de criză din firma care te vor afecta cât se poate de personal, situații din care nu te poți opri din înotat doar ca să ai discuții introspective despre traumele din copilărie la psiholog și să înțelegi de ce esti cum esti si de ce faci lucrurile cum le faci.

Îți mai trebuie autonomie emoțională pentru că viața ta de antreprenor e viața unui lup singuratic, deși acest drum te obligă la multă socializare. Puțini îți vor înțelege viziunea, visele și nevoia de a merge pe acest drum. E un drum pe care vei merge mai des decât îți imaginezi singur. Nu îți va fi deloc ușor să îți găsești partenerul și prietenii potriviți, rețeaua de suport de care nu te puține ori vei avea nevoie.

Ca antreprenor să nu crezi că ești liber. Eșți mai captiv decât oricare și până vei reuși, dacă vei reuși, ești și mai sărac ca mulți. Ai doar obligații, iar drepturi vei avea doar când vei fi în stare să îți duci firma în punctul de a-ți oferi dividende. Până într-un astfel de punct mergi pe un drum spinos, alunecos și extrem de repede schimbător. Capacitatea ta de adaptare va fi permanent provocată. Planul de pe hârtie nu se potrivește niciodată cu hărțile realității. Trebuie să te poți schimba la secundă fără să îți pierzi sau alterezi viziunea.

Viața de antreprenor este o viață instabilă. Nu ești safe niciodată și trebuie să ai sau să îți construiești  structura pentru a fi ok într-o astfel de stare. Uneori, unii mai ajung și la câte un liman însă nu atât de mulți cât citeșți pe net și nu fără costuri mari în zona sănătății și a vieții.

Trebuie să fii conștient de toate aceste lucruri.

Astfel, dacă un program de formare antreprenorială nu te aruncă în teren unde să mușți asfaltul, unde să te confrunți cu fricile tale cele mai mari și unde să-ți murdăreșți mâinile încercând să faci lucruri să funcționeze, nu e un program pe care să merite să îți pierzi timpul și banii pentru că nu te va ajuta să te formezi, nu vei dobândi nici o competență așa.

Mai degrabă orientează-te către un mentor sau vorbește cu diverși antreprenori pe care îi urmăreșți sau admiri să îți îngăduie o perioada de ,,internship” în viața și firma lor pentru o vreme, de observator activ.

Este o etapă intermediară care te va ajuta să îți cristalizezi gândurile, viziunea de viață și identitatea, fără să fie nevoie să îți cheltui resursele și să îți schimbi atât de dramatic viața dacă nu eșți încă pregătit și ferm convins.

Pe drumul antreprenoriatului nu există opțiunea ezitării. Odată pornit, generezi o inerție și până când acea inerție nu își încheie ciclul, nu o poți opri. Aici nu există ,,încerc”, aici faci sau nu faci, iar ceea ce faci are consecinte, iar dacă vei greși tu vei plăti si tu vei îndura. Trebuie să poți duce greutatea incertitudinii, să poți funcționa cu răspunsuri de genul ,,mai vedem” si să-ți asumi întreaga responsabilitate.

Antreprenorii nu vorbesc despre aceste lucruri pentru că cei mai mulți le percep ca pe vulnerabilități, iar dacă eșuează (și peste 90% eșuează) iau eșecul mult prea personal și cu atât mai puțin vei auzi aceste versiuni ale poveștii. Cei care supraviețuiesc și își gasesc puterea în ei să mai încerce, o vor face în spatele cortinelor și vei auzi de ei doar dacă au reușit, le vei auzi doar episodul cu succesul. 

Nu vei auzi și nici nu vei vedea prea des poveșți în timp real. Ar fi mult prea lungi și mult prea puțin motivante, ba chiar depresive pe alocuri, pentru că în acest film antreprenorul trece prin toată gama de emoții și stări omeneșți, dar mai ales prin lungi perioade de rutină și așteptare.

În realitate, însă, eșecul pe acest drum este cel mai natural lucru cu putință. Lumea antreprenoriatului este un tărâm al eșecului și al esuatilor. Însă eșec nu înseamnă ratare sau insucces în această lume, înseamnă încercare continuă, căderi și ridicări, până când ajungi să așezi lucrurile pe un făgaș mai stabil. Înseamnă un carusel.

Dacă vrei să devii antreprenor sau dacă eșți la început pe acest drum, caută să identifici oameni din tribul tău mai experimentați ca tine cu care să poți face o vreme practică. Să îi vezi cum citesc de dimineață și până seară, pe genunchi și oriunde sunt, strategii naționale, cărți de specialitate, legi, cum își iau deciziile, raționamentele din spatele deciziilor, cum își motivează echipele, cum își negociază contractele, cum implementează lucrurile, cum implementează idei, cum se automotiveaza, cum gestionează conflicte și situații de criză, cum navighează în sistem.

Viața că antreprenor e o viață complicată, iar costurile emoționale, fizice și psihice sunt mari, deseori prea mari. Foarte mult timp în această călătorie oferi și înveți mai înainte de a culege roadele. E însă și o viață frumoasă și aventuroasă. Mai mult decât o viață, antreprenoriatul este o călătorie cu final incert.

E vital să simți pe pielea ta toate aceste lucruri mai înainte de a decide ca ele să-ți devină viață de zi cu zi.  Altfel nu îi vei supraviețui.

Program de educație antreprenorială și de dezvoltare a abilităților de execuție și implementare. Îi poți spune și vacanță antreprenorială sau de învățare activă.

Accesul ca observator activ în proiectele mele implică costuri cu transportul, cazarea, activități în teren și mentorat sau business coaching pentru perioada dorită în locația unde se implementează proiectul. Locațiile sunt în țară și străinătate. Activitățile sunt documentate foto, text și video pentru că doresc să adaug cursului video XCulture și aplicații practice.

Avantajul unei astfel de abordări educaționale este că participi activ în echipe și proiecte diverse, de la implementări de idei, afaceri și proiecte până la producții media, film și tv, acumulând astfel în timp real cunoaștere din mai multe industrii și domenii, dezvoltându-ți în ritm accelerat creativitatea, capacitatea de a rezolva probleme în mod creativ, abilitățile de leadership, gândirea strategică, reziliența și capacitatea de execuție și implementare.

În acest fel nu doar că te dezvolți continuu în moduri cât se poate de practice și utile, dar descoperi lucruri și oameni noi cu care poți construi mai departe.

Cei interesați să dobândească competențe antreprenoriale și să-și dezvolte capacitatea de implementare și execuție participând activ la implementarea proiectelor mele ca antreprenor sau ca freelancer își pot manifesta interesul pe formularul de mai jos. Specifică ce buget esti dispus să investești într-o astfel de experiență și durata de timp/perioada din an în care poți participa, pentru a-ți putea personaliza pachetul atunci când deschid astfel de sesiuni.

Urmareste pagina Programe pentru a vedea si altele in viitor.

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.