Scrisoare către antreprenorii la început de drum

„Fear has a very concrete power of keeping us from doing and saying the things that are our purpose.”

(Luvvie Ajayi)

Despre frică și eșec.

Probabil că te-ai temut și te-ai măcinat mult până să te hotărăști să pășești pe acest drum pe cont propriu, dar în cele din urmă ai reușit să treci dincolo de frică. Acum că ai ajuns aici, ai aflat deja că frica nu dispare. În prima linie de foc este locul unde fricile cele mai mari își au cuibul, aici este granița dintre familiar și necunoscut, iar menirea ta pe acest drum este să împingi constant limitele.

Tu ai ales să fii aici. Împins de necesitate sau de pasiune, alegerea rămâne. Adu-ți aminte această alegere în provocările ce vor urma. Această reamintire te va ajuta să îți poți asuma totul și să escaladezi situații dintre cele mai dificile.

Ce urmează să descoperi este că frica doar va crește și se va rafina. Ea va evolua odată cu tine. Vei spera că pe măsură ce crești, viața să devină mai ușoară. Adrenalina născută din puterea pe care o descoperi în tine de a face lucruri, unele la care nici nu sperai, te va face deseori necumpătat, ba poate chiar prea încrezut, vanitos, iar in extremis chiar agresiv și intolerant, toxic de-a binelea.

Alunecarea în autosuficiență nu e niciodată însoțită de un click, ea se întâmplă pe nesimțite. Astfel, speranța ta se va cimenta pe nesimțite și va deveni așteptare, iar într-un astfel de punct îți închizi curiozitatea, ești în pericol de a deveni rigid într-o lume care e în permanentă mișcare și schimbare. Aici riscul de a te deconecta de la dinamica lumii începe să crească, lucru care facilitează premisele unei crize să se instaleze și care îți va face adaptarea la schimbare nu doar grea, dar și dureroasă.

Îți spun că această speranță nu se regăsește în logica naturii, nu este realistă. Dimpotrivă, pe măsură ce devii mai bun, jocul devine mai greu și mai provocator. Nu creștem pentru noi, creștem pentru a ajunge să putem să îi ajutăm și pe alții să crească, iar prin aceasta ajungem să ne şi salvăm şi să ne împlinim.

Eșecul și crizele sunt acolo cu mult înainte ca ele să se manifeste. Le vei simți prezența pe măsură ce vei începe să simți goluri în tine în timp ce faci lucrurile care ți-au fost motivație și catalizator la început.

Trebuie să știi că această senzație de gol îți este prieten, ea îți arată că undeva pe drum te-ai îndepărtat de la viziunea ta de a fi, de la intenția cu care ai început. E firesc să se întâmple așa, uneori, pentru că pe acest drum lucrurile se întâmplă foarte repede și intens, nu avem mereu timpul și liniștea interioară pentru a ne calibra din mers. Trebuie, însă, să îți faci un reflex de la bun început din a te reconecta la această intenție și viziune la sfârșitul și începutul fiecărei zile. În acest fel o vei rafina și o vei alinia constant la dinamica schimbărilor exterioare, îți vei asigura poduri robuste între lumea ta interioară și cea exterioară, între firma ta și piață. Te vei feri de izolare, de pericolul pe care îl poartă în sine falsa credință că lumea ta e lumea.

Nu există antreprenor pe care să nu-l îngrozească gândul eșecului. Nici măcar cei mai experimentați nu sunt imuni la umbra acestei frici, nici măcar veteranii. Ei doar au învățat să se păstreze deschiși și să dea tot ce au mai bun în ei încercărilor lor, să își asume întru totul fiecare decizie. Cu timpul vei începe să simți că nu există eșec. Există doar urcușuri, coborâșuri și perioade de acumulare pe care le vei simți ca perioade de așteptare sau de stagnare, depinde care îți e atitudinea și înțelegerea față de ciclicitatea lucrurilor.

Viziunea de viață și de a fi este ce stă între tine și colaps.

Ce va sta întotdeauna între tine și colaps va fi viziunea ta. Nu viziunea afacerii tale, ci viziunea ta de viață, pentru că această viziune va fi și ceea ce te va defini ca lider și va fi rădăcina fericirii sau a nefericirii tale ca om. Viziunea afacerii este doar o parte din viziunea ta de viață.

Ai ales acest drum pentru a ajunge să fii mai bine, pentru a fi fericit. Amintește-ți mereu, când te simți derutat sau confuz acest răspuns la întrebarea De ce?. Această reamintire te va ajuta să te regrupezi, să îți găsești puterea în tine atunci când simți că nu mai poți și să găsești soluții.

O viziune cristalizată te va ajuta să îți aliniezi strategiile la marile strategii, să înțelegi încotro trebuie să privești, ce să cauți și ce e importat să înveți acum, ca să poți opera în sensul curentului și nu împotrivă, dar cel mai mult te va ajuta să integrezi lucrurile care te reprezintă și pe care vrei să le faci, care te împlinesc, te va ajuta să te ții și să îți ții viața laolaltă, să nu faci sacrificii personale care te-ar putea neferici și goli de vitalitate, pasiune și motivație. Te va ajuta să-ți aliniezi toate planurile vieții și să le orientezi către aceeași direcție, te va ajuta să îți stabilești obiective realiste în toate planurile vieții tale și să le poți împlini.

Viziunea este cea care îți indică probabilitatea și viteza eșecului sau a succesului. Este busola ta în necunoscut. Așadar este vital să depui cât efort este necesar în faza pregătirii, iar mai apoi, să o ajustezi din mers, conectându-te zilnic la ea și rafinând-o. În acest fel vei fi pregătit oricând, pentru orice.

Afacerea ta te are pe tine ca protagonist. Povestea ta va fi una pe măsura ta. Eșecul vine repede și sigur dacă viziunea ta nu îți integrează toate planurile vieții, dacă dedicându-te afacerii, îți înfometezi și șubrezești viața personală, pasiunile și sănătatea.

Marea ta provocare pe acest drum va fi să menții planurile vieții tale în echilibru. Iar aici o viziune cristalizată de viață și de a fi te va ghida mereu și te va învăța cum să integrezi totul în dinamica vieții, iar mai apoi să îi susții si pe ai tăi pe acest drum, începând cu echipa ta.

Ești un întreg, ești o unitate care cuprinde tot ceea ce ești ca om. Puterea ta va veni întotdeauna din robustețea acestei unități, robustețe care îți va conferi întotdeauna o capacitate care te va uimi și pe tine de a îți găsi echilibrul în cele mai haotice și dure momente, locuri și întâmplări, pentru că este expresia robusteții tale mentale, emoționale și spirituale.

Nu vei putea funcționa la întreg potențialul dacă vei opera doar cu părți din tine, dacă există insatisfacții în celelalte planuri ale vieții tale. Implicarea și pasiunea ta din afacere, afacerea în sine, nu va avea niciodată puterea să compenseze alte planuri.

Marile riscuri, prețuri și profituri nu sunt la vedere. Unde se termină managementul și de unde începe leadershipul.

Ca antreprenor nu îți poți permite luxul să fii doar manager, executant al viziunii și strategiei afacerii tale. Managerii au un scop precis, să maximizeze profitul financiar acum. Să împlinească scopul economic al afacerii.

Deseori, însă, metodele prin care managerii ating acest obiectiv au prețuri și riscuri ascunse. Ei operează cu “acum”, nu privesc lateral și nici în perspectivă. Nu e rolul lor să facă asta. Ăsta e rolul liderului.

Deseori, decizia cea mai bună în aparență poartă în sine pericolele cele mai mari, pericole despre care nu te învață nimeni în nici o școală și pe care nu le vezi în cifre și hârtii.

Din motivul ăsta stabilirea valorilor companiei tale este esențială, însă cu adevarat vitală este diseminarea lor în rândul angajaților și modul în care îi formezi în spiritul lor. Valorile nu sunt doar niște afirmații care să impresioneze clientela și stakeholderii, ele sunt adevărați ghizi, sunt instrumente reale care îți vor ajuta echipa să ia cele mai bune decizii, indiferent de locul pe care îl ocupă fiecare în ierarhie, în joc. Mai mult decât atât, ele vor fi rădăcina din care fiecare își ia inspirația, înțelegerea și cunoașterea, astfel deciziile tuturor vor fi armonizate în spiritul viziunii afacerii, iar strategia de implementare a acestei viziuni are cele mai mari șanse să își atingă potențialul.

În această paradigmă, angajații tăi vor urma și implementa o viziune în care se regăsesc, la rândul lor putând să își țină planurile vieții lor laolaltă. Fluxul afacerii tale, locul lor de muncă, nu va curge într-o direcție opusă direcției lor. Nu vor fi nici frustrați și nici nefericiți, ba dimpotrivă, vor da tot ce au mai bun și o vor face cu dedicare, pasiune și bucurie.

Vei vedea pe pielea ta că cele mai grele decizii de afaceri, după ce vei fi epuizat toate argumentele logice și științifice, se vor reduce întotdeauna la valori și viziune.

În condiții de normalitate, vei avea timp să cântărești mai bine opțiunile și să te gândești la decizia cea mai bună. Însă vei fi pus în situații extraordinare când nu vei avea acest timp, când va trebui să iei decizii extrem de grele, care pot afecta continuitatea afacerii și chiar a vieții tale și a tuturor celor implicați, în câteva secunde sau minute. Din astfel de momente, doar viziunea și valorile te vor scoate, ele îți vor înlătura orice confuzie și ezitare și te vor ajuta să vezi cu limpezime în haos și crize.

Strategia nu e altceva decât expresia viziunii și a valorilor. Este harta și Biblia ta și a echipei tale.

Te va ajuta foarte mult efortul de a nu metaforiza ideea de succes. Succesul este o ecuație simplă și poate fi redusă sănătos la capacitatea de a ajunge din punctul A în punctul B.

O viziune clară te ajută să înțelegi cu precizie care e punctul A și ce premise sunt aici și să poți vedea punctul B, mai apoi C și tot așa.

Strategia este răspunsul la întrebarea Cum?.

Strategia este harta.

Astfel, ea îți trebuie de la bun început. Din prima clipă. Atât pe termen scurt (1 an), cât și pe termen mediu (3-4 ani) și lung (5+ ani).

Dacă pornești la drum fără această hartă, sperând că operând spartan te vei descurca tu pe drum, îți spun că e puțin probabil. Dar nu mă crede pe cuvânt, privește doar la statistici. Ele arată că peste 90% din afaceri eșuează în primul an, iar din ce rămâne, mai puțin de 50% ajung la al treilea an. Există un set de motive în rădăcina acestor realități, iar unul dintre ele este strategia.

Modul în care îți dezvolți cel mai rapid gândirea strategică, chiar dacă nu ai experiență, este același care se aplică în literatură și scenariile de film. Cititul.

Ca să îți poți arhitectura o strategie realistă și puternică, trebuie ca aceasta să fie aliniată la marile strategii, cele naționale și regionale, pentru că ele îți indică încotro privește lumea și spre ce zone își direcționează interesul și resursele, legile chiar. În cazul afacerii tale, și strategiile sectoriale, cele arhitecturate pentru industria în care operezi ca jucător.

Pentru asta trebuie să le citești.

La fel de bine te ajută să citești și strategii din cazuistica de afaceri, iar dacă sunt la vedere și pe cele ale competitorilor. Dar nu doar a competitorilor care există azi, ci şi a celor care au fost și nu mai sunt. Ca să înveți din greșelile lor, ca să înveți mai bine piața și industria, ca să înțelegi ce s-a întâmplat, pentru că mai des și mai repede decât ai crede, istoria se repetă, iar multe lucruri le poți învăța fără fie nevoie o faci pe pielea ta, fără fie nevoie să plătești și tu prețul.

Citind, vei învăța să gândești strategic. Vei învăța să-ți cristalizezi și să-ți rafinezi gândurile, să îți articulezi pașii și acțiunile.

Ca să îți mărești șansele de succes, strategia ta trebuie să fie integrată în mecanismul locului unde operezi, pentru că afacerea ta nu este izolată de sistem, vei interacționa constant cu sistemul și va trebui să înveți să beneficiezi de tot ce îți poate oferi, de la reduceri de taxe și avantaje, până la resurse de finanțare și învățare.

Strategia este harta și Biblia ta și a echipei tale. Cu ea vei răzbi.

Planul de acțiune sau planul operațional nu este altceva decât un Manual de Instrucțiuni.

Așa cum nu poți monta, asambla un lucru nou fără un manual de instrucțiuni, la fel nu vei ști până la capăt cum să implementezi strategia. Prima anexă a strategiei este planul operațional. El îți trebuie de la bun început.

Nu îți trebuie doar pentru tine, ci pentru toată echipa din prezent și din viitor. Rolul lor este să știe imediat ce au de făcut și cum.

Ca antreprenor la început de drum vei fi prins în facerea tuturor lucrurilor, de îndată ce treci la execuție. Nu vei avea nici timp și nici resurse pentru a explica mereu totul de la Ana și Caiafa, iar până vei ajunge să dezvolți ghiduri și proceduri pentru fiecare post în parte, vei opera cu planul de acțiune.

Calitatea execuției este direct influențată de planul operațional. În lipsa lui sau cu un plan operațional insuficient de bine detaliat, vei opera haotic și nu îți vei optimiza corect eforturile și resursele, nu îți vei atinge potențialul.

Planul operațional este cel din care se nasc fișele de post, ghidurile și procedurile, dar și o organigramă funcțională. Nu din altă parte. El este inima procesului/proceselor afacerii tale, de la producție și până la modul în care circulă informația și se comunică în firma ta și în relația cu terții.

De abia dupa ce ai arhitecturat planul de acțiune, poți începe să construiești un buget realist pentru implementarea afacerii tale. Acest plan îți va arăta cu claritate care sunt momentele optime pentru a angrena mai mulți oameni și resurse și în ce fel.

Așadar, planul de acțiune este manualul de instrucțiuni care te ajută pe tine și echipa ta să implementați strategia și viziunea la maxim de potențial. Este vehiculul cu care ajungi din punctul A în punctul B, respectiv acolo unde vrei, în timpul în care ți-ai propus.

Cultura ta de leadership.

Antreprenoriatul îți cere şi îți încearcă constant totul, tot cine ești, tot ce ai și tot ceea ce reprezinți, mai înainte de a îți oferi, mai înainte de a vedea rezultatele și de a culege roadele.

Dacă încă mai eziți să începi această călătorie sau dacă deja ai început-o, trebuie să îți fie extrem de clar acest lucru, altfel vei avea tendința să îți formulezi așteptări și speranțe nerealiste și vei fi constant dezamăgit, până la pierderea motivației, în cele din urmă până la eșec.

Pe acest drum vei merge și vei fi deseori singur. De mai multe ori decât nu, tu vei fi echipa ta. Poate vei găsi suport în familie și prieteni, însă trebuie să fii conștient că ei nu pot înțelege tot ce faci și nu îți vor putea fi de folos cu sfaturi în afaceri pentru că nu au fost pe drumul ăsta și nu au de unde să știe. De asemenea, nici nu poți avea aşteptarea să îşi asume riscuri şi resurse alături de tine. Însă faptul că îți sunt acolo, cu tot ce știu și pot, îți va fi deseori sursă de putere și de inspirație, multe decizii ți se vor arăta în spatele unor lucruri aparent fără legătură, în spatele unor situații de viață.

De mai multe ori decât nu, tu vei fi echipa ta. Poate vei găsi suport în familie și prieteni, însă trebuie să fii conștient că ei nu pot înțelege tot ce faci și nu îți vor putea fi de folos cu sfaturi în afaceri pentru că nu au fost pe drumul ăsta și nu au de unde să știe. De asemenea, nici nu poți avea aşteptarea să îşi asume riscuri şi resurse alături de tine. Însă faptul că îți sunt acolo, cu tot ce știu și pot, îți va fi deseori sursă de putere și de inspirație, multe decizii ți se vor arăta în spatele unor lucruri aparent fără legătură, în spatele unor situații de viață.

Pentru că ai ales să fii independent, lumea te va percepe puternic. Însă această putere este o sabie cu mai multe tăișuri.

Când ești perceput astfel, tendința lumii este să îți ceară, să îți ia. În mod paradoxal devii invizibil în ceea ce priveşte nevoile tale. Prin asta orgoliul tău va fi constant provocat și în pericol de inflamare, iar tu în pericol de orbire şi suferință.

Trebuie să înveți să te smerești constant, altfel te vei tăia în ascuțișurile propriei săbii. Iar dacă nu vei învăța de bună voie acest lucru, va avea grijă viața să te învețe prin tot felul de oameni și situații, te va “scădea” până la dispariție, iar în cele mai fericite cazuri până la punctul la care înveți să fii smerit fără a-ți pierde fermitatea, încrederea în sine și integritatea.

Smerenia te ajută să vezi în întuneric, iar în fața unor oponenți și situații mai mari decât poți tu duce, deseori îți va fi și salvare. Până și cei mai înrăiți oameni ezită să taie capul celui care știe când să-l plece si când să dea un pas înapoi. Smerenia te ajută să vezi unde ai greșit, dar mai ales cum să corectezi și să îndrepți acele greșeli.

Un lider bun își conștientizează și își asumă greșelile, însă unul excepțional le și corectează, ducând asumarea la un nou nivel. Astfel devine şi un vindecător.

Dacă totuși mândria ta va fi prea mare pentru a putea înțelege la timp când să pleci capul sau când să faci un pas înapoi, va trebuie să fii pregătit material, emoțional, mental și spiritual pentru a supraviețui crizei și conflictului, pentru o luptă. Odată ce ai ales scenariul ăsta nu te mai poți plânge și nu mai poți cere îndurare, luptele se dau până la capăt, iar tu trebuie să poți să îți asumi întru totul această alegere pentru a avea o sansă să izbândești.

Puțini înțeleg importanța vitală a smereniei, puțini supraviețuiesc realităților rezultate din propriile alegeri și mai puțini se mai și ridică.

Motivul pentru care foarte puțini oameni își revin din eșec nu este eșecul propriu zis, ci lipsa smereniei, lucru care îi impiedică să își asume până la capăt toate alegerile și care îi impiedică să aibă vederea clară și răbdarea necesare în mijlocul greutătilor care se nasc ca un mănunchi din eșec.

Ai putea fi tentat să crezi că eșecul înseamnă să ajungi de unde ai plecat, la zero. Ai greși dacă ai crede asta. În viața antreprenorilor eșecul înseamnă că poți ajunge mult mai jos decât punctul de unde ai plecat și cu problemele mult mai mari decât ți-ai închipuit că poți avea.

Ai mai putea fi tentat să crezi că vei avea probleme și provocări pe măsura firmei tale. Dacă e mică, vei avea probleme mici, dacă e mare, vei avea probleme mari. Ai greși dacă vei alege să te ghidezi după acest crez. Firma (și viața) ta va avea probleme și provocări pe măsura ta, nu pe măsura ei.

În lipsa dobândirii acestei cunoașteri îți va fi deosebit de greu, dacă nu imposibil, să supraviețuiești confuziei care domină granițele dintre moralitate și legalitate, capacitatea de anticipare a mișcărilor concurenților tăi îți va fi substanțial diminuată, la fel cum îți va fi și capacitatea creativă, de inovare și de identificare corectă a problemelor cu care te confrunți și adevărata lor magnitudine, implicit de arhitecturare și identificare a soluțiilor cele mai potrivite.

Pentru tehnicalități există mulți specialiști care te pot ajuta, însă dacă ești mic este probabil să nu ai resurse pentru externalizarea unor servicii și va trebui să îți dezvolți o cultură, o structură emoțională, mentală și spirituală care să te ajute să te descurci singur pentru o vreme.

Prin această cultură, însă, vei învăța să te ajuți singur destul de bine până când vei ajunge să poți să te lași în mâinile celor care cu asta se ocupă, ba mai mult, vei ști și ce să le ceri și vei ști și cum să verifici dacă îți reprezintă corect interesele și dacă îți sunt loiali.

***

Ți-am lăsat aceste gânduri pentru că lumea are nevoie de tine, mai mult ca oricând este nevoie de antreprenori, și îmi doresc să reușești pe acest drum și să câștigi în fața șanselor mici pe care statisticile le arată, pentru că știu sigur că se poate.

Forța ta nu va veni niciodată din cum faci lucrurile și cui externalizezi o parte din procesele afacerii tale, pentru că vor fi multe momente în care nu vei ști cum să faci unele lucruri și va trebui să înveți, ci din capacitatea de a ști unde să te uiți ca să găsești soluții, unde să privești ca să găsești cunoașterea de care ai nevoie în timpul în care ai nevoie, iar mai apoi din capacitatea ta de a implementa noua cunoaștere.

Ca antreprenor vei constata că ai mai multe obligații decât drepturi, că afacerea ta nu e doar o afacere, ci un mecanism, un sistem care are forța de a genera impact social negativ sau pozitiv.

Cu fiecare decizie pe care o vei lua vei influența negativ sau pozitiv societatea, calitatea vieților oamenilor, începând cu prima linie din jurul tău.

Dacă ești tentat vreodată să nu plătești munca unui om sau un furnizor sau să faci nedreptate, trebuie să știi că nu doar lui îi faci rău, ci tuturor celor influențați de el: familiei, angajaților, furnizorilor lui și a tuturor celor care depind de ei mai departe. Invers, atunci când vei răsplăti eforturile oamenilor vei genera bine și prosperitate în jurul tău și mult dincolo de tine.

Orice acțiune pozitivă sau negativă se duce în societate cu efect de domino și nu există decizii mici sau nesemnificative. Totul este semnificativ, oricât de altfel ți-ar părea ție. Absolut totul.

Așadar, rolul tău este mai mare decât crezi acum și trebuie să dezvolți în firma ta si în jurul tau o cultură fertilă pentru creativitate, inovație și prosperitate, pentru bunăstare. Trebuie să conduci cu smerenie, compasiune și înțelegere, fără a îți pierde pe drum stima de sine, fermitatea și integritatea.

Doar în felul ăsta vei ajunge omul și vei avea viața la care visezi, doar în felul ăsta vei avea alături oamenii la care sperai, cei potriviți.

Această cultură pe care o vei sădi si dezvolta în jurul tău va sta întotdeauna între tine și colaps, între fericire şi nefericire, între a fi și a nu (mai) fi.

***

Sper să îți fie de folos aceste gânduri născute în experiența mea de o viață pe acest drum, le vei regăsi dezvoltate în cursul meu video(cast) „Patterns For Success. XCulture: How Superheroes Are Born”

Crăciun fericit și un an nou pe măsura viselor tale!

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.