Teama de a pierde controlul crește pe o fractură în logică

Teama de a pierde controlul crește pe o fractură în logică: dacă sunt prezent cu toate părțile din mine într-o clipă/situație, (mă) pierd tot.

Prin urmare, ne împrăștiem atenția, detașându-ne (absentând cu părți din noi dintr-o ecuație), ca să nu ne absoarbă o situație pe care o simțim mai mare sau mai puternică decât noi. Care ne sperie, în esență. 

Audio

Când simți că pierzi controlul, mintea panicată nu îți mai dă și restul propoziției „asupra a ceea ce știu, pentru ca ce nu știu să își facă loc”, te duce direct la ideea unui mare dezastru. Dezastru care poate fi real, pentru că nu tot ce nu știm ne e și de folos, unele cunoașteri ne pot distruge. Dar ca să poți discerne îți trebuie claritate, iar claritate nu obții prin starea de absență, fie și parțială. Starea de absență doar mărește confuzia si teama, implicit aduce cu sine erori de judecată, acțiuni greșite și tot așa, mărind considerabil șansele pentru a împlini profeția dezastrului. 

În orice situație, de orice fel i-ar fi natura și oricât de alunecoasă sau mai puternică decât (ce știi despre) tine ar fi sau ar deveni, îți rămâi stăpân și îți restabilești rapid echilibrul doar dacă ești tot prezent acolo, dacă situația/clipa/omul din fața ta au toată atenția ta. În felul ăsta poți citi mai mult din ce se află în spatele cuvintelor, poți vedea pe unde sunt lipsuri de pe masa adevărului, îți poți auzi mai bine intuiția și te poți poziționa mai bine.  

Pe ruta asta, indiferent cum ar fi ceilalți și orice ar face sau s-ar întampla, orice ar crește în tine din diverse interacțiuni, ar  crește în condiții de siguranță pentru tine (și nu doar), tu fiind tot prezent acolo, implicit atent și oferind respect clipei, ție, omului și decorului. Respectiv, dând Cezarului ce-i al Cezarului. În felul ăsta crești, te cunoști mai bine și evoluezi pe o cale mai grațioasă. 

Dintr-o altă perspectivă, intri și în zona de artă a vieții. Relațiile capătă alte dimensiuni în cheia asta.

Viața se întâmplă deseori ca într-o sală de operații în care tu eşti chirurgul, iar pacientul este situația în fața căreia eşti. Dacă ai face orice altceva pe lângă, în timp ce operezi, vei scăpa controlul asupra situației, iar treaba asta impactează o ecuație mai larga decat doar ce se vede în sală, atât tu, cât şi pacientul având un ecosistem în spate. Poți să greșești ceva sau se poate insinua ceva într-o clipă de absență, un ceva care se poate dezvolta mai departe cum vrea el, nu cum vrei tu sau ar fi optim/benefic. 

În aceeași notă se gestionează și crizele, acele momente când răspunsul emoțional la o situație și-a atins apogeul și toată lumea o ia razna. 

O criză e întotdeauna acolo mai înainte de a deveni vizibilă. Momentul în care o simți (în care generează deja efecte în viața ta) e doar momentul când invizibilul devine vizibil, un invizibil care nu ar fi fost așa dacă ai fost prezent acolo să vezi micile fisuri și potențialele pericole. Starea de absență, fie și parțială, îți diminuează capacitatea de anticipare. Deconectat de ceea ce este, inclusiv în planuri mai îndepartate, nu mai poți vedea ceea ce vine în timp util, îți diminuezi timpul pentru reacție. Astfel, ești luat prin surprindere și simți că viața îți trage covorul de sub picioare, că pierzi controlul. 

Ochii trebuie sa fie amândoi pe joc. Cu fiecare om, moment și situație în parte. Ca să putem accesa ce are viața mai bun de oferit.

#xculture

1 comentariu

Scrie un comentariu

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.