Imaginează-ți că oponentul tău are dreptate ca să obții dintr-un conflict tot ce e mai bun.

Imaginează-ți că oponentul tău are dreptate ca să obții dintr-un conflict tot ce e mai bun

Atunci când apare un conflict cu cineva (un străin, un prieten, un coleg, un iubit sau o iubită, un șef sau un partener de afaceri pe calea litigiului sau în procesul medierii) suntem atinși direct în partea emoțională, în partea cea mai sensibilă a naturii noastre de oameni, nu în cea de șef, lider, manager, profesionist.

O tehnică excelentă într-o confruntare și în arhitecturarea celei mai bune strategii și plan de acțiune este să alegi a doua opțiune: să-ți închipui că toată dreptatea și adevărul sunt de partea adversarului tău, oricât de contrariat ai fi de acțiunile lui și oricât de tare ai crede că tu ai dreptate. Prima fiind să te poziționezi în centru, să abordezi frontal și să erupi și tu, respectiv cea mai puțin inteligentă, precisă și benefică.

Fandează, nu opune rezistență

Când în mintea ta dai adversarului tău temporar dreptate, te-ai deschis și în fața bucății de adevăr care stă în partea lui de joc, îl asculți, îl auzi, vezi ce îl împinge în miezul conflictului, îi vezi nevoile nespuse și ce vrea de fapt, vezi care e problema de fapt, indiferent cu câtă lipsă de tact te abordează și indiferent cât de neprioritizate îi sunt intențiile și motivațiile și cât de nealiniate cu scopurile și emoțiile lui.

Această poziționare îți permite să acționezi cu precizie, iar uneori să scoți dintr-un conflict mult mai mult decât sperai sau anticipai, să răsucești întreaga situație printr-o simplă pivotare și să o conduci pe un făgaș mult mai benefic pentru toate părțile.

Această tehnică te ajută să folosești toată forța și inteligența adversarului în favoarea ta. Faci o fandare și nu îți consumi resursele pozitionandu-te frontal, adversarul tău este cel care le consumă pe ale lui, lucru care îți va face intervenția mult mai puternică la momentul la care vei acționa.

Când fandezi îți oferi un orizont mai larg. Când opui rezistență îți obstructionezi la maxim vederea, ești aproape orb, dar cu așteptarea de a nimeri ținta.

Transformă conflictul în artă

Unde intervine arta în confruntări și unde ne diferențiem unii de alții este momentul în care ne prindem adversarul în lanț, când am dobândit ascendent de putere asupra lui. Conflictele scot ce-i mai rău din oameni în lipsa acestei tehnici, astfel că nervii care se inflamează în acest proces ne dau cele mai tâmpite tendințe: să umilim, să jignim, să distrugem, să ne răzbunăm.

Răspunsul la întrebarea cine ești stă într-o altă întrebare: cum să-mi înfrâng oponentul fără să deranjez ordinea lucrurilor și fără să-l prejudiciez?

Privind în plin prin ochii adversarului te ajută să faci lucrurile la maxim de potențial, să empatizezi cu nevoile și problemele lui, să îți accesezi o parte a inteligenței de care nici nu erai conștient, să îți vină soluții ingenioase și să creezi strategii dintre cele mai surprinzătoare.

Într-un litigiu, abordarea asta te ajută să îți pregătești cea mai bună apărare sau atac, să identifici și să îți formulezi bine cererile către instanță, să poți anticipa. Pur și simplu îți deschide mintea către un alt nivel de a fi și de a face lucrurile.

Fă-ți prieteni din oponenții cei mai feroce

Un conflict devine o experiență extrem de interesantă atunci când dincolo de intenția de a câștiga lupta, pui pe locul imediat următor intenția de a transforma un oponent într-un prieten, mai ales dacă e un oponent ale cărui calități le admiri și mai ales dacă luptă ca o panteră cu tine. Rar vei găsi pantere în viață și nu ți-ar sta rău deloc cu una alături sau în cercul apropiat de prieteni și susținători.

Transformarea unui oponent feroce într-un prieten nu este un act de îmblânzire și nici nu trebuie să ai vreodată o astfel de așteptare, pentru că un animal sălbatic nu va deveni niciodată o pisicuță de casă, este un act de măiestrie și de inteligență.

Te înconjori de oameni pe care te poți baza și care au puterea să lupte atunci când e de luptat. Astfel de oameni luptă și pentru cei la care țin, nu doar pentru ei. Nimic nu poate fi mai bun decât să ai astfel de oameni în viață sau în afacerea ta. Exersează abordarea asta și nu vei regreta. Îți garantez.

Pe calea asta vei deveni și un excelent negociator și mediator ca bonus.

***

Un articol de

Georgia Mihalcea

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.