Am fost zilele trecute în complexele turistice de 5* all inclusive Melia și White Sands din insulele Sal și Boa Vista din Capul Verde și achiziția unui apartament sau vilă acolo și acum este o oportunitate purtătoare de avantaje și profituri greu de ignorat pentru investitorii experimentați

Am fost zilele trecute în complexele turistice de 5* all inclusive Melia și White Sands din insulele Sal și Boa Vista din Capul Verde și achiziția unui apartament sau vilă acolo și acum este o oportunitate purtătoare de avantaje și profituri greu de ignorat pentru investitorii experimentați

Telegraph, publicatia internationala spune in articolul „The African islands that the whole world wants to visit” pe care il gasiti aici https://bit.ly/2VpkK5r: „According to the Global Travel Search Index, which ranks the holiday destinations that have shown the greatest increase in Google search interest over the past 12 years, Cape Verde takes the top spot – with a spike of more than 3,000 per cent since 2004. The islands were named the second most searched-for spot on Earth”.

Descarca Broșura Cumpără o proprietate inteligentă în Insulele Capului Verde

Scriam liniștită la ale mele scenarii și cărți săptămâna trecută, bucurându-mă de aceast respiro care a durat 3 secunde, când, peste noapte, m-am trezit cu Dan și Bianca în Insulele Capului Verde, într-un arhipelag la câteva sute de kilometri de coasta de vest a Africii, la 29 de grade Celsius, înconjurată de un ocean turcoaz și de o lumină ca nicăieri, cazată într-o perlă de resort nou nouț de 5* all inclusive, Melia Llana Beach & Spa Resort din Insulă Sal. 

Am avut un drum rezonabil, București-Milano 2,5 ore cu escală 2 ore, apoi Milano – Insula Sal 6,5 ore (Aeroporto Internacional Amílcar Cabral). Am plecat dimineața devreme și am ajuns ușor după prânz. Prânzul lor, Cabo Verde fiind cu 3 ore în urma României. Am plătit o taxă de 15 Euro pentru intrare (se poate plăti și direct în aeroport în Sal). Nu este necesară viză pentru Cabo Verde.

Dan e directorul de vânzări regional pe Europa Centrală și de Vest a dezvoltatorului The Resort Group (TRG), specializat în construcția de stațiuni turistice de lux pe plajă (prime location) în zone emergente (in curs de dezvoltare) cu climă caldă și stabilă tot timpul anului, o corporație condusă de un vizionar englez pe nume Rob Jarrett, un consultant financiar din Leeds care in criza din 2008 a vazut o oportunitate. Bianca e prietena și colega mea de la BCS Imobiliare din București.

Pe mine m-a cooptat Bianca pentru că a vrut și inputul meu, dar și ca să facem fotografii frumoase și videoclipuri prin care să captăm sufletul acestui loc unde vrem să vindem aceste proprietăți frumoase și deștepte.

Iată câteva informații cheie desprinse din prezentarea TRG către investitorii în resorturile lor de lux din Capul Verde:

Despre Cabo Verde: Sistem, Clima, Turism

Cabo Verde este stat independent, suveran, situat în Oceanul Atlantic la aproximativ 1300 de km sud față de Insulele Canare (ref Tenerife). Deși independent față de Portugalia din anul 1975 Republica Capului Verde are statut de partener special al UE, toate sistemele fiind preluate de la Portugalia (juridic, administrativ, financiar etc).

Arhipelagul are 10 insule, din care 9 sunt locuite, iar capitala se află în orașul Praia pe Insula Santiago. Celelalte insule sunt: Sal, Boa Vista, Sao Vicente, Santo Antao, Sao Nicolau, Maio, Fogo și Brava.

TRG are dezvoltări pe 3 dintre insule:
SAL: complexele Melia Tortuga, Melia Dunas, Melia Llana;
BOA VISTA: aproape de finalizare White Sands (deschidere Martie 2020), planificate pentru construcție Hilton, Radisson, Steigenberger, Movenpick, TUI Sensimar, Hard Rock Hotel;
SANTIAGO: hotel de business Hilton.

Cabo Verde are 12 luni de sezon pe an. În Insulele SAL și BOAVISTA nu plouă aproape niciodată (media anuală de precipitații este de sub 5l/mp), temperaturile se situează între 24-32 de grade tot timpul anului, nu există fenomene naturale care să afecteze turismul. Apa la mal este și ea caldă, între 22-26 de grade tot anul.

Turismul din Cabo Verde crește spectaculos în fiecare an, numărul turiștilor îl depășește pe cel al locuitorilor, cu o rată anuală de creștere de 11-14%. Dacă în urmă cu 5 ani TUI UK opera o cursă săptămânală pe Cabo Verde, în momentul de față sunt 5 curse zilnice către Cabo Verde și asta doar din Marea Britanie.

Procesul de achiziție a unei proprietăți în Insulele Capului Verde

camera-in-care-am-stat-la-melia-llana-insula-sal
Camera in care am stat la Melia Llana in Insula Sal

Procesul de achiziție a unei proprietăți este aproape identic cu unul din Uniunea Europeană. La o proprietate în valoare apx de 240.000 de Euro, taxele de închidere ajung la apx 4000 Euro (notariat &).

Etapele achiziției și ale operațiunilor privind achiziția unui apartament sau vilă în resorturile TRG sunt:

1. Clientul interesat completează un Formular de Rezervare + Plata Rezervare;
2. Programare Deplasare pentru Vizita de Informare (Inspection Trip);
3. Dacă clientul decide să cumpere: semnează Contractul de Vânzare-Cumparare+ Plată + Procură Notarială pentru finalizare achiziție (+Deschidere Cont la o bancă locală dacă dorește încasarea profitului acolo) * Plată proprietăților se poate face și cu criptomoneda Bitcoin;
4. Încasarea trimestrială a veniturilor pe care le generează proprietatea achiziționată în resort în orice cont indicat de client, oriunde în lume.

Dacă nu dorește să cumpere, clientului i se returnează diferența dintre Rezervare (5000 Euro) și Costul Deplasării.

Un client semnează 3 contracte:
– Promissory (Vânzare-Cumpărare): pentru achiziția proprietăților;
– Resort Management (Administrarea Proprietății): prin care participă la costurie fixe de condominium (pază, spații publice, curățenie, întreținere spații verzi și piscine etc), indiferent dacă proprietatea rămâne în regim privat sau dacă este dată în exploatare turistică;
– Rental (Închiriere): prin care își înscrie proprietatea în circuitul turistic, pentru a-i genera venituri.

La fiecare 3 luni proprietarii primesc un raport cu privire la veniturile generate de proprietate, costuri și venitul net ce li se cuvine și care le este virat în contul indicat. De regulă, venitul mediu anual se situează între 6-8%, sumă netă.

Venitul se virează în contul indicat de către client, nu este obligatoriu să fie pe numele lui, iar dacă își deschide cont în Cabo Verde va avea un card atașat, venitul în acest caz nefiind impozitat, iar cardul poate fi utilizat pentru plăți online, retrageri de la ATM etc.

melia-llana-vedere-de-la-balconul-camerei
Melia Llana, vedere de la balconul camerei

În primii 3 ani de la achiziție TGR garantează prin contract un randament minim de 5%, aceștia primind în cont venitul real generat, însă nu mai puțin de 5% din valoarea de achiziție a proprietății.

Profilul clienților

De regulă, clienții TRG sunt clienți care au experiență în investiții, în țară sau în străinătate, care caută plasamente sigure cu randamente bune și foarte bune. Propunerea noastră este clar superioară unui plasament bancar, de foarte multe ori superioară veniturilor din chirii în România.

Venitul adus de proprietatea din Cabo Verde este cert și este obținut fără bătăi de cap: proprietatea este administrată de MELIA, nr 1 mondial în management hotelier; clienții sunt aduși constant de către TUI și Thomas Cook, dar și de către operatori naționali din Germania, UK, Suedia, Norvegia, Belgia, Olanda.

Întotdeauna, ce vinde TRG este construit sau în construcție, așadar proprietatea oferită este fizică și vizionabilă.

Clienți cu grad mare de interes: dezvoltatori imobiliari, avocați și notari; medici de practică private (clinici private); antreprenori, oameni de afaceri; oameni care doresc să-și materializeze diverse sume din conturi offshore, deținători de criptomonede.

Turistii din resorturile TRG din Capul Verde sunt cu preponderenta englezi, germani si nordici.

Return of Investment

12% generat de combinatia venit net

si cresterea valorii proprietatii (net capital growth)

Un investitor în complexele turistice de lux TRG are 3 surse de câștig:

1. Venit net: la fiecare 3 luni, primește în bancă o sumă aferentă exploatării turistice proprietății, media anuală fiind între 6-8%.

2. Creșterea valorii proprietăților în medie anuală de 5-7%

3. 5 săptămâni / an folosință directă gratuită în oricare din stațiuni și cu posibilitate de upgrade gratuit: astfel, dacă un client deține o cameră dublă și dorește să vină într-una din săptămânile ce i se cuvin împreună cu familia (4 pers, de exemplu), i se alocă o unitate potrivită, de ex apartament cu 2-3 camere. Solicitarea de upgrade se face cu minim 2 luni înainte și nu în sezonul de vârf (noiembrie-martie).

În primii 3 ani de la achiziție TGR garantează prin contract un randament minim de 5%, aceștia primind în cont venitul real generat, însă nu mai puțin de 5% din valoarea de achiziție a proprietății.

TRG propune așadar clienților un ROI – Return of Investment minim garantat de 12%, generat de combinația venit net + creșterea valorii proprietății (net capital growth).

Sezonul turistic este de 12 luni pe an, cu ocupare de 100% între noiembrie și martie și de 68% în perioada de vară.

indragostiti-in-cabo-verde-februarie-2019
Indragostiti in Cabo Verde. Februarie 2019

Exit

În momentul de față, din cele 2500 de unități operaționale de pe Insula Sal, TRG are 1-2 revânzări pe an. Dacă un client dorește să vândă, TRG îi pune proprietatea înapoi în stoc și o vinde pentru el la prețul de stoc din momentul vânzării, deci mai mare decât în momentul achiziției. Dacă are un exit mai devreme de 5 ani, TRG percepe un fee de agenție de 12%.

Modelul de business

TRG construiește unități turistice pe care le vinde investitorilor (în majoritate persoane fizice), iar aceștia decid destinația proprietăților. 90% din unitățile din Melia Dunas și Melia Llana și peste 50% din Melia Tortuga sunt în circuitul turistic, administrarea celor incluse în programul de Rental fiind asigurată de către Melia.

TRG deține 16 companii în Cabo Verde, fiind cel mai mare angajator privat, estimat la 12% din PIB-ul țării.

Toate restaurantele, barurile și magazinele din cadrul stațiunilor sunt deținute de către TRG, generând astfel venituri din surse multiple.

(Vezi aici un reportaj Reuters despre The Resort Group si parteneriatul public-privat in Cabo Verde)

Despre The Resort Group (TRG)

The Resort Group este o companie britanică, cel mai mare dezvoltator de stațiuni de lux la nivel global.

În 2006 compania a achiziționat o plajă în Insula Sal, în apropiere de orășelul Santa Maria, iar construcțiile au început în 2007.

În 2011 a fost deschisă prima stațiune, MELIA TORTUGA, ce conține exclusiv vile cu 2,3,4 sau 5 dormitoare. Aproape jumătate din proprietățile din Tortuga sunt în regim de uz privat. Tortuga are 2 restaurante, 2 baruri, un bar de piscină și un spa.

În 2014 a fost deschisă MELIA DUNAS, cea mai mare stațiune de 5 stele din Africa. Este potrivită în special familiilor cu copii, grupurilor și turismului de masă. DUNAS are 9 restaurante, 7 baruri, 4 baruri de piscină, plus o zonă comercială și un spa.

În 2016 a fost deschisă MELIA Llana, stațiune destinată exclusiv adulților. 50% din stațiune este operată de Melia iar cealaltă jumătate de către TUI, cu brandul TUI SENSIMAR.

În 2016 TRG a demarat construcția următoarei stațiuni, WHITE SANDS HOTEL & SPA, situată pe plaja Santa Monica din Insula Boavista. Plaja are 11 km lungime, nisip alb și apă turcoaz, fiind desemnată constant de către Trip Advisor ca fiind plaja nr 1 din Africa și între primele 10 la nivel Mondial. White Sands va fi operațională începând cu primavera anului 2020, are 850 de unități de cazare și va fi operată tot de către MELIA, clienții fiind securizați în mare parte cu TUI.

Alături de WSH, pe aceeași plajă TRG construiește încă 9 stațiuni cu un total de peste 10.000 de unități de cazare, acestea fiind operate de branduri precum HILTON, RADISSON, STEIGENBERGER, MOVENPICK, TUI SENSIMAR, HARD ROCK HOTEL, ETC.

Încheierea investițiilor pe plaja Santa Monica este estimată pentru 2028-2030, cu un ritm de 1 stațiune deshisa la 1,5 ani.

Parteneri:
– investitorul/dezvoltatorul este The Resort Group

  • constructorul este Grupo San Jose (cel mai mare din Spania)
  • managementul stațiunilor este asigurat de către MELIA (cel mai mare operator de hoteluri din lume)
  • iar turiștii ajung în stațiunile noastre datorită contractelor pe care le avem pe termen lung cu TUI, THOMAS COOK, REWE REISEN etc. 

Agenția BCS Imobiliare este broker autorizat TRG pentru vânzările de apartamente și vile în complexele de 5* all inclusive Melia și White Sands din insulele Sal și Boa Vista, Cabo Verde către clienți din România.

Mă puteți contacta direct pentru discuții și întâlniri dacă doriți să investiți în Cabo Verde sau pe colega mea Bianca Codroiu (+40 (770) 990 990, bianca@bcsimobiliare.ro).

Mai jos va las un filmuleț haios pe care l-am încropit din mers în Insula Sal, în cutreierarile noastre. Am fotografiat mult (găsiți pe paginile noastre de Facebook albumele foto, a mea și a agenției) și ne-am și prostit fără griji pentru că motto-ul arhipelagului este No Stress și n-am vrut să facem noi notă discordantă :)

 

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.