România nu are nevoie de oameni noi, ci de mentalități noi.

Eu nu cred că România are nevoie de oameni noi şi nici de oameni cu idei vechi date cu fond de ten din 2019, ci de mentalități noi.

Cei trei candidați independenți de care nu vorbeşte nimeni au adunat împreună peste 300.000 de voturi, mai mult decat multe partide la un loc, neavând resursele şi aparatele lor de operare, nici măcar drepturile la exprimare pe TV pe care le-au avut partidele. Ăsta e un semnal foarte bun şi care spune foarte multe despre aşteptările oamenilor, iar această susținere e generată cu voturi din zona celor care de obicei nu votează.

Văd că un punct central (ca o mare supărare) în cvasi-ideile de guvernare ale semi-preferaților din acest episod electoral este să taie salariile şi pensiile oamenilor, ca şi când acestea ar fi peste măsură sau nemeritate. Şi ca şi când treaba asta n-ar fi pus presiune şi pe mediul privat, generând o creştere şi acolo. Sau ca şi când nu se întorc în economie banii.

Păi ce facem? Ne întoarcem la sărăcie şi exploatare? Iar luăm de la cei mai mici şi vulnerabili? Iar ne jucăm cu viețile oamenilor pt că suntem incompetenți? Iar sunt unii mai oameni decât alții? Nu era vorba că adresăm şi criza forței de muncă şi emigrarea?

Când începem să operăm şi cu minți mai antreprenoriale un pic, ca să putem mări în continuare salariile oamenilor şi să nu mai plece lumea din țară şi pensionarii să nu mai stea doar în banii diasporenilor? Doar nu pt peisaje plecăm în alte părți.

Reformă nu faci şi prosperitate nu generezi tot în stil comunist, luând din stânga şi punând în dreapta şi nici doar umblând la legislație sau învârtind departamente şi instituții, trebuie să creezi frățioare, să produci valoare, să inovezi, să optimizezi. Ca să cultivi un mediu fertil economic şi social prin diversificarea oportunităților.

Această rundă de alegeri a polarizat puterea, dar asta nu înseamnă în primul rând că oamenii nu mai suporta PSD-ul sau că iubesc PNLu’ pedelizat sau USRu’ hibridizat, ci că nu mai suporta partide cu majorități şi alianțe care nu mişcă serios economia, care o țin langa cu demagogia şi circul, care o iau razna pe câmpii sau pe lângă lege. Procentele aproape egale o spun destul de clar.

Aceste alegeri şi absența a 50% din votanți transmit un singur mesaj: „după 30 de ani de lideri de carton, frecat menta pe social media cu mesaje inflamate, fake news şi politică ieftină, vrem să faceți economie şi să operați etic. Vrem acțiune!”

Votul meu, cel puțin, asta a vrut să transmită prin susținerea unui candidat independent care m-a făcut să mă simt corect reprezentată. Iar la campania electorală a preşedintelui mascată în acest referendum de carton pe banii şi timpul oamenilor, cu toată simbolistica lui, în nici un caz nu am dat preşedintelui cu probleme legale un vot de încredere şi în nici un caz nu a fost un vot anti-PSD. A fost pro valorile mele.

Eu nu vreau ca mamei mele să îi taie vreun idiot pensia şi nici vreunui prieten medic, profesor sau funcționar salariul. Nici măcar unui necunoscut nu vreau, pt că sărăcirea lui are efect de domino şi mă va atinge şi pe mine cu viteza luminii. Dimpotrivă, vreau să le crească salariile şi economia să duduie. Altfel, eternul discurs cu reformarea statului devine o glumă tot mai proastă.

Eu nu votez PSD în general, la noi în familie suntem polarizați şi e foarte bine aşa. Dar nu-mi doresc să văd moartea unui partid atât de mare (nici nu cred că se va întâmpla asta). E mult mai de preferat să se curețe de vampiri, să se mai rafineze, să se modernizeze, să-si revizuiască viziunea şi valorile şi să rămână în arenă. Privind guvernarea, sunt aleşi legitim şi trebuie să-şi termine mandatul, nu văd nimic bun în destabilizare după atâta tulburare. Dimpotrivă, e un timp bun de pregătire pt urmatoarele runde.

E nevoie de o stângă experimentată şi de politicieni cu vechime, mai ales pe fondul ridicării extremiştilor de dreapta şi de alte feluri, creşterii sărăciei, automatizării şi corporatismului. Dar cel mai mult e nevoie de concurență.

E un moment bun să iasă din laterale şi alte alternative, ca să avem o ofertă serioasă şi diversitate reală până la alegeri. Nu musai ca să câştige, ci ca să oblige la un joc adevărat şi la schimbarea profundă şi autentică a paradigmei. Iar eu să ies la vot cu nerăbdare, entuziasm şi plăcere, nu pentru că altfel nu se mai poate.

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.