Pandemia a ajuns și în lumea inovației deschise.

Aici și de acum poți interveni și tu. Pandemia cu coronavirusul COVID-19 a ajuns și pe masa problem solverilor din platformele virtuale de inovație deschisă care atrag cele mai bune idei și soluții din toată lumea.

Nu doar problema e globală, de acum și rezolvarea ei e globală.

Call to Action 

Pentru tocilari (nerds, geeks etc), pasionați de științe, probleme și crize care se plictisesc zilele astea în casă sau fac job-uri boring & passionless remote, acum că virusul a atins SUA & Canada, ca după fiecare cotitură a lumii, puținele platforme virtuale de problem solving și inovație deschisă se populează zilele astea cu multe probleme/provocări venite din partea autorităților, corporațiilor și organizațiilor non-profit din toate industriile și de peste tot pentru a atrage cele mai bune idei, strategii și soluții din toată lumea.
Ele își au rădăcinile în SUA & Canada, țările astea inovand și căutând soluții by default în orice timp și anotimp, motivul principal pentru care ei sunt unde sunt, iar noi suntem unde suntem.
Provocările sunt variate de obicei, acoperind nevoi de formule chimice și inginerii până la strategii de comunicare, de criză și operaționale, platforme, aplicații și tot felul de alte lucruri.
Este un moment de oportunitate pentru creativi de a se implica în rezolvarea problemelor zilei mai mari sau mai mici, de a face noi diferențe, chiar de a face un ban în plus și de a-și consolida vizibilitatea/reputația dacă soluțiile trimise de ei ies la suprafața acestei specii de mulțimi creatoare, destul de intimidante. Dar mai ales de a învăța lucruri noi într-un mod aplicabil.
Propunerile mele au ieșit de câteva ori deasupra apei în epoca 2010-2020, având o rată de succes de 11,6% (7 soluții câștigătoare din 60 dezvoltate), o rată foarte bună pentru această piață și nivel de competiție, dar și pentru mine ca generalist în lumea specialiștilor și a problemelor lor, una care mi-a salvat pielea după criza trecută.
Săptămâna asta, cum era de așteptat, au început să apară și probleme și provocări legate de coronavirusul #COVID19, epidemii și pandemii. A mai fost așa când s-a întâmplat #pandemia Ebola.
Estimez că urmează o perioadă prolifică pentru solveri, inovatori & creativi cel puțin 3 ani de acum înainte pentru că vor fi foarte multe probleme de rezolvat. După criza din 2008 volumul de provocări & „necesarul” de idei creative și inovație a crescut constant timp de câțiva ani, iar atunci abia se lansau la apă aceste platforme sub scânteia unei conferințe The Economist în New York „Human Potential: The Next Level of Competition”.
Aducând și problem solverii în ecuația coronavirusului, eu știind foarte bine ce forță, pasiune, minți, atitudini și surprize se întâmplă în acest tărâm destul de puțin cunoscut pe ruta We Are Solvers, realismul meu turn-off s-a pricopsit cu o tușă de optimism din anumite puncte de vedere.
Cine vrea sa încerce apele astea și are nevoie de inputul meu pe partea de structură/prezentare, să-mi zică. Am făcut și un ghid din mers pe tema asta prin 2017, „Rise Above The Crowd”, care se găsește pe Amazon sau doar versiunea online în E-shop aici pe blog.
Câteva platforme de referință în domeniu:

Innocentive (e platforma pionier și crema în materie de top talents, dar și foarte tehnica și demanding, a început ca un spin-off al unei companii din pharma și s-a extins după criza din 2008 la toate industriile)

HeroX (e spin-off-ul xprize.com pentru provocari cu premii mai mici de 1 mil de dolari, stau pe umerii unor giganți și merge pe un stil pop-science)
openIDEO (e mai orientată pe common good cu premii mai mici pentru solveri)
Idea Connection (și-au format un întreg sistem virtual pentru inovație, incentive-urile nu te dau pe spate, dar au o diversitate mai mare de posibilități)
Firește, și autoritățile noastre și companiile locale pot accesa aceste platforme dacă vor să atace rezolvarea pandemiei „naționale” și altfel, angrenând în construcția soluțiilor minți din toată lumea. Ca reper de cum arată designul unei competiții globale pentru o problemă complicată de scară mare, vezi design-ul meu Power The Globe – Clean Energy Data Science – lansată de Departamentul de Stat al SUA și firma de consultanță Booz Allen Hamilton pe herox pe care l-am lucrat împreuna cu echipa lor.
În acest caz s-a lucrat remote & on-site cu guvernul și reprezentanții firmei de consultanță pentru a identifica și defini cu precizie partea din problemă a cărei rezolvare poate fi deschisă pentru rezolvare publică, s-au analizat riscurile și zonele sensibile, s-a construit o metodologie, obiectivele, criteriile de jurizare/evaluare, s-a cercetat, s-au strâns resurse relevante și s-au intervievat specialiști în domeniu din mai multe țări pentru a ajuta cât mai mult inovatorii, s-au targetat inovatorii, s-a făcut campanie de marketing și multe alte lucruri și strategii ce țin de domeniul design thinking-ului și al arhitecturii unei competiții globale pentru atragerea celor mai buni oameni și soluții posibile din lume într-un timp dat.
Ideea centrală din spatele acestor platforme este cooperarea/colaborarea și se întâmplă lucruri și soluții extraordinare uneori pe ruta asta.

Leave a reply or two. Or your testimonials if you ever worked or interacted with me.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.