Alfabetizare intelectuali | Atitudine şi Mentalitate

Nu înțeleg românii cu şcoală care tot aspiră şi strigă pentru schimbări de guverne şi suspendări de preşedinți înainte să le vină vremea. Cu atât mai mult cu cât nu avem ce pune în loc. E un automatism de 30 de ani care n-a dat niciodată rezultate.

Conducătorii existenți trebuie puşi, împinşi, forțați la muncă în slujba țării, de dimineață de la prima oră şi până noaptea târziu. Să muncească, să învețe şi să repare lucrurile distruse de fondatorii partidelor lor până le crapă pielea pe os.

Le trebuie CTC cu normă întreagă. În fiecare zi să raporteze, cum făcea Ceauşescu, la televizor. Însă mult mai mult ca Ceauşescu, că dacă el a dat țării o infrastructură şi un renume în multe domenii, cu toate păcatele lui față de oamenii de acasă, urmaşii lui au ars-o din temelii şi au gonit milioane.

‘Am promis asta, azi am făcut asta, până pe data de … facem asta, iar până pe data de … finalizăm implementarea.’

Orice promisiune publică în schimbul votului, nerespectată sau schimbată, înseamnă înşelăciune şi oamenii ăştia pot fi puşi să facă multe cărări la instanțe şi parchete dacă votanții încep să se plângă procedural.

Scopul nu e să populeze puşcăriile sau să ramână salariați în umbră, ci să-şi spele păcatele, să ridice țara de la sol şi să ne răscumpere şi pe noi. Apoi scopul mai e să muncească şi pentru banii luați până acum, degeaba. Şi plățile alea trebuie să aibă obiect. Până acum sunt bani plătiți în avans. Tot apoi, e bine ca şi luptele de putere între ei să devină mai complicate, să le fie îngreunate şi să ne risipească resursele doar în campanii electorale şi la nevoie, într-un referendum sau altul.

Apoi şi noi trebuie să devenim mai fireşti şi să ne mai utilizăm şi inteligența, nu doar surplusurile emoționale, nervii şi frustrările.

Nu putem să continuăm cu această cultură a scuipatului pe câştigător, doar pentru că n-a ieşit al nostru. Orice câştigător trebuie respectat şi susținut. Ideea e să îşi exercite corect funcția, nu să-şi piardă timpul răspunzând la crize generate de media şi mănunchiul de site-uri producătoare de fake news.

Opoziția trebuie să opună rezistență cu discernământ, nu să țină lucrurile în loc, iar unde are putere în țară, să facă ce a zis alegătorilor că face. Dacă câştigă următoarele alegeri, va continua construcția. Nu vom mai pleca tot timpul de la minus.

Pentru manifestații orientate astfel, aş ieşi în stradă de 5 ori pe zi, inclusiv în pauzele de lucru.

Pentru cele care nu arată nici un orizont şi nici o schimbare substanțială în mentalitate şi abordare, niciodată. Cu atât mai puțin cu cât traversarea continuă pe o trecere de pietoni şi blocarea oraşelor pe calea asta, huiduieli unde nu e cazul şi batjocură la adresa altor manifestanți sunt percepute cu convingere absolută ca fiind metode inteligente şi pacifiste.

Inteligenți nu sunt cei care citind o lege pentru prima oară în viața lor s-au iluminat într-un vid al ei. Mai inteligenți de atât sunt cei care sunt în stare să construiască poduri peste viduri, ca să poată cât mai mulți traversa pe ele, inclusiv cei diferiți de ei.

Nu interesează pe nimeni ce culoare conduce țara asta, câtă vreme se mişcă lucrurile, iar oamenii îşi redobândeac demnitatea, încrederea în sine, sunt mulțumiți, iar viața lor începe să capete un sens.

Nu mai trăim de mulți ani într-o lume a culorilor în această zonă. Între timp s-a întâmplat globalizarea. O poveste cu alte mize şi măsuri, un alt fel de joc de putere care ne va dizolva complet ca nație dacă nu ne schimbăm pe repede înainte felul de a gândi.

Anunțuri publicitare