Alfabetizare intelectuali | Lecturi obligatorii

Să ne alfabetizăm. La școală nu ne-a învățat nimeni. Dacă vrem să ajungem unde ne propunem, unde visăm, dar și ca să putem avea opinii și gânduri care să aibă cât de cât sens, dar și puterea să ne ghideze în realitatea în care suntem. 

Lecturi obligatorii pentru orice intelectual, lider și factor de decizie care dorește să populeze internetul cu păreri care au scopul să influențeze voturi sau să cultive o mai bună mentalitate/cultură în organizația pe care o conduce sau în societate: Constituția, Codul Civil, Codul Penal, Codul Fiscal, Codul Muncii, Codul Silvic, Codul Audiovizualului, Codul Vamal, Codul Aerian + codurile de procedura aferente. Plus alte coduri care mai sunt și îmi scapă acum de la enumerare.

Sunt lecturi publice, la vedere pe website-urile autorităților publice și alte website-uri specializate în legislație. Se găsesc, de asemenea, și în librării, pentru cine dorește să le vizualizeze în biblioteca personală.

Această mini colecție formează Cadrul Legal al țării în care trăim, așa cum Biblia înseamnă Cadrul Moral pe aceste meleaguri. De altfel, cele doua ‘Carți Sfinte’ se întalnesc în instanțele de judecată. Ambele sunt însoțite de proceduri și exemple, ca să înțelegem cum se interpretează și implementează legile si principiile, cum trebuie să acționăm și la ce fel de rezultate ajungem dacă acționăm într-un fel sau altul. Sunt algoritmi după care funcționează sistemul în care trăim și cu care interacționăm zilnic. 

Apoi ne putem dezvolta liniștiți mai departe, aruncându-ne un ochi și pe legile speciale și care guvernează un domeniu sau altul de activitate.

Această minimală cunoaștere ne șlefuiește claritatea și ne ajută să gândim și să discernem, să învățam unde se suprupune moralitatea și legalitatea, dar și de unde se despart. Implicit, ne arată ce trebuie să ajustăm și pentru ce trebuie să luptăm și să corectăm mai departe.

Nu este o lectură pe care să ne fii învățat cineva vreodată în școli să o parcurgem, ca să avem un sistem robust de orientare în spațiu și să știm să nagivăm cu precizie în viață. O întâlnim la facultățile de drept și la cele economice. Așadar trebuie să ne autoeducăm, să ne alfabetizăm.

După ce ne facem o idee despre legile lacului unde ne plimbăm cu barca (viața și/sau afacerea), ne aruncăm un ochi și pe legile mărilor și ale oceanelor, respectiv pe cadrul legal regional și global, pentru că suntem interconectați și ne influențam reciproc. Oricât de mult am crede vreodată că putem rămâne independenți, este o credință nerealistă. Curenții ne împing întotdeauna către mări și oceane sau ne aduc diverse provocări din mări și oceane, din zonele de dincolo de noi. 

După ce trecem de acest prim pas al alfabetizării personale putem începe să avem începuturi de păreri. Până atunci, batem câmpii și vom rămâne veșnic confuzi, înfrânți, frustrați și revoltați.

Anunțuri publicitare