Cei mai buni lideri au capacitatea de a vindeca și alina, o putere care se naște din cine sunt ca oameni. În viața ta cine au fost acești oameni?

loro-park

Loro Park

Anul 2018 a fost un an care mi-a testat cel mai mult capacitatea de anduranță și autenticitatea omului care am devenit. Un carusel scăpat parcă de sub control, dar în același timp unul din care am putut vedea foarte bine atât în interior, cât și în afară. În ecuația vieții mele anul 2018 marchează sfârșitul unui ciclu pe care îl aștept de zece ani să-și ajungă sfârșitul.

La începutul acestui ciclu eram un antreprenor care avea o firmă ajunsă în fața unor probleme peste măsură de mari. Până atunci, naivitatea tinereții m-a ținut prizonieră în crezul că o firmă nu poate avea decât probleme pe măsura ei. Dacă ești mic ai probleme mici, dacă ești mare ai probleme mari.

Am crezut că se aplică și aici principiul banilor. Riscuri mici, bani puțini. Riscuri mari, bani mulți.

La sfârșitul acestui ciclu am înțeles că o organizație, indiferent că e mică sau mare, va ajunge să aibă probleme și provocări pe măsura liderilor ei. Și oricât de ezoteric ar suna, am mai înțeles și că cele mai mari riscuri, prețuri, pierderi și profituri nu sunt niciodată la vedere.

Acum că se închide acest an, un an pe care l-am simțit ca pe un examen, am stat să mă gândesc cine au fost oamenii, liderii care m-au însuflețit, inspirat și motivat în drumul meu din acest răstimp, mai mult pe dinafară. Prinsă într-un tăvălug neobosit, îndoindu-mă de multe ori că îi voi putea supraviețui, n-am avut niciodată liniștea interioară necesară ca să pun pe acatistul din inima mea numele acestor oameni. I-am însemnat atunci când i-am întâlnit, însă. Acum pot. Acum pot să-i pun laolaltă.

Primul om și cel mai puțin conștientizat ca lider este mama.

Mama a fost profesoară de educație fizică și sport, iar în timpul cât a fost activă a știut să ajungă la fiecare copil în parte și să-l pună pe un făgaș, mai ales pe cei în care nu credea nimeni. Pe cei care și-au dorit, i-a dus la performanțe sportive de care nici ei nu se credeau în stare. S-a implicat în viețile lor și dincolo de școală, mai ales în viețile celor mai năpăstuiți și a știut cum să facă lucrurile bine pentru fiecare în parte. Pentru că nu a activat în mediul privat și pentru că a stat mereu în spatele meu, am văzut târziu liderul care a fost și este.

Pentru mama am făcut A Place In Words, un loc un cuvinte unde îi public scrierile, mai degrabă jurnalul vieții ei împachetat în proză scurtă și poezie. Tot acolo, prin structura site-ului, am început să mă adun și pe mine, dar și pe membrii familiei și pe prietenii care scriu.

Cumva în antiteză cu mama până într-un punct a fost tata.

Cumva în antiteză cu mama până într-un punct a fost tata, omul care m-a îmbrâncit pe drumul antreprenoriatului și care mi-a fost trainer într-ale supraviețuirii încă din primii ani. Tata a fost cel care m-a aruncat peste bord în apele oceanului, mai înainte să știu să înot. Pe tata l-am întâlnit în începuturile mele, într-o fază complicată a vieții lui. A fost un tip de conducător excepțional, însă unul care s-a pus mereu primul. Egoismul i-a adus și nefericirea și singurătatea. Dacă ar fi reușit să își îmblânzească inima, ar fi fost un om pe care nu l-ar fi putut înfrânge nimeni și nimic. S-a înfrânt singur. S-a prins însă din urmă spre sfârșitul vieții când a început să poată, astfel că în cele din urmă a reușit să își câștige luptele interioare. A apucat să-şi atingă potențialul interior, n-a mai apucat să-l și fructifice în afară.

Dacă mă uit acum la ei din perspectiva asta ar fi putut fi o echipă extraordinară, fiind complementari în atât de multe lucruri, stilul lor diferit de leadership formând un tot. Nu au putut să se schimbe împreună, s-au schimbat separat, lucru care i-a împiedicat să-şi atingă întregul potențial și să ajungă pe culmile pe care le-ar fi putut atinge împreună, atât în politică, cât și în afaceri.

Soră-mea, jumatatea mai bună.

Apoi a fost soră-mea, Cristina, cu care am lucrat împreună în ultimii zece ani și sper că și o viaţă de acum înainte, care m-a ajutat, prin cine și cum este, să-mi șlefuiesc asprimile. Stilul ei de leadership s-a completat excelent cu al meu, astfel că am putut împreună depăşi situații extraordinare în feluri în care nici una separat n-ar fi putut.

În afara părinților, întâlnirile mele au fost dificile și pline de provocări. Începuturile au fost mereu complicate, dar am avut parte în viață de oameni care nu s-au lăsat bătuți, care au putut înțelege intențiile și motivele mele din spatele unor cuvinte, deseori imperfecte, interacțiuni după care toți am ieșit mai buni și mai aproape de potențialul pe care îl purtăm în noi.

Eu am fost pusă în situația de a mă alege destul de devreme în viață, un drum destul de spinos, însă unul pe care nu l-am putut abandona pentru că mi-a permis întotdeauna să pot respira, să îmi păstrez conștiința curată, să mă pot ține laolaltă în mine. A fost și este un drum care a stat mereu între mine și colaps.

Pentru că așa a fost să fie, una din marile provocări a fost să învăț cum să comunic, fiind genul mult prea direct uneori, capabilă să nasc fără să vreau conflicte, prin simplu fapt că văd unde e gunoi sub preș și îl scot de acolo. Eu cu mine făcând acest lucru în mod constant. Mai mult decât a învăța să comunic a trebuit să învăț cum să învăț să am răbdare ca să pot vedea când e omul pregătit să privească la propriile erori și să facă ceva în sensul ăsta, eventual cum să îl susțin.

Prin pozițiile de conducere în care m-a pus viața, pe mine au picat sorții să trebuiască să spun ce e de spus, întotdeauna lucruri incomode, să confrunt superiori atunci când lucrurile nu erau în regulă, să trec peste ezitările și fricile superiorilor când lucrurile îmi purtau semnătura și trebuia să iau decizii grele, iar ăsta e un rol greu de jucat pentru care îți trebuie multă pricepere într-ale naturii umane, blândețe și atenție mai înainte de-a îți trebui un minim de diplomație și comunicare, marile mele provocări la nivel personal, eșuând deseori la acest capitol.

Dacă aș fi fost mai puțin arogantă și mândră, poate aș fi reușit mai devreme sau mai repede. Nu am fost, nu m-a ajutat nici personalitatea și moștenirea genetică, așa că asta a fost lecția pe care am învățat-o cel mai greu. Să știu să conduc cu mai multă înțelegere și compasiune, să știu să pivotez cu mai multă flexibilitate, să fiu mai integrativă și colaborativa, fără a-mi pierde fermitatea și integritatea.

Am înțeles, acum când cercul s-a închis, de ce m-a “scazut” atât de mult viața și despre ce a fost vorba în acești ani.

Și acum oamenii mei.

Oameni în poziții de conducere, de formatori sau de influență care m-au inspirat și care mi-au rămas în minte și în inimă, lideri mai mici sau mai mari pe care doar i-am întâlnit fugitiv sau cu care am lucrat împreună o vreme, mai lungă sau mai scurtă, sau care mi-au fost superiori ierarhic într-un proiect sau altul, cu care m-am ciocnit un timp doar pentru a deveni mai buni împreună și separat după, sau care poartă în ei spiritul unor buni lideri, un lucru pe care l-am putut vedea și simți atunci am interacționat, într-o ordine aleatoare sunt:

 1. Lucia A.
 2. Dana D.
 3. Adela V.
 4. Beatrice P.
 5. Simina S.
 6. Sorina D.
 7. Florentina I.
 8. György D.
 9. Alin S.
 10. Eugenia B.
 11. Carmen C.
 12. Petronela R.
 13. Oana I.
 14. Mihai R.
 15. Anatolie L.
 16. Adrian G.
 17. Olivia C.
 18. Bianca C.
 19. Shannon G.
 20. Josh G.
 21. Eva P.
 22. Bettina vB. 
 23. Diana T. 
 24. Floriana S.
 25. Veronica S.
 26. Anca I.
 27. Jacqueline E.
 28. Alina B.
 29. Corina C.
 30. Scott M.
 31. Patricia P.
 32. Norbert S.
 33. Simona J.
Anunțuri publicitare