De cand ma stiu la mine ajung probleme dificile de rezolvat, proprietati greu de vandut sau valorificat si provocari dintre cele mai neconventionale de escaladat. Pe calea cea mai naturala am ajuns a fi un consultant neconventional, deseori unul si pentru situatii de criza in relatiile cu diversii mei prieteni si colaboratori.

Nu mi-a placut niciodata cuvantul consultant pentru ca nu mi se potriveste. Consultantii sunt prea putini rebeli. Mi-e imi place sa ma integrez in echipa si sa fac echipa cu oamenii cu care lucrez, indiferent de pozitia pe care intru intr-un proiect. Imi place la fel de mult sa joc jocul la firul ierbii, cum imi place sa-l joc si mai sus, la masa deciziilor si-a arhitecturarii de strategii, sa rastorn premisele ca sa cautam si sa gasim raspunsuri mai bune, sa imping limitele, sa pun multe intrebari mai ales in loc de raspunsuri. Dar mai mult decat atat, imi place sa generez prietenii durabile, aventuri si povesti. Sa creez amintiri.

Reflexul asta al meu de-a construi amintiri, despre care cred ca este in esenta unul de leadership si care mi s-a format si slefuit foarte mult in cei 13 ani de antreprenoriat, executive management si problem solving in piata globala de open innovation se reflecta foarte mult in scriitura mea si in felul meu politically incorrect (mai multe mostre pe jurnalul meu online Tales from the Rock by Daydreamer).

Pe zona de creative writing cu cat ai o cunoastere mai diversa si mai multa sete de invatare si deschidere, cu atat ai un avantaj mai mare, chiar in fata celor care poate au o tehnica mai buna sau mai cizelata ca a ta. Si asta pentru ca oamenii reactioneaza cel mai bine la autenticitate, la naturalete, ori pentru asta mana ta trebuie sa poata zbura pe hartie cat mai liber. Scrisul te obliga la indrazneala, mai ales in prezentari, pitch-uri, zona afacerilor in general.

Copywriting imobiliar sau cum sa atragi atentia cumparatorilor care cauta proprietatea pe care tu o vinzi

Pentru postarea asta voi vorbi despre descrierea proprietatilor din industria imobiliara. Despre copywriting imobiliar ca instrument rafinat de marketing, respectiv ca generator de lead-uri targetate pentru proprietatea pusa in vanzare.

Una din cele mai mari probleme in piata imobiliara, nu doar cea romaneasca dar si in cea internationala, este nepersonalizarea proprietatilor puse in vanzare. Se listeaza proprietatea specificand caracteristicile acesteia si pretul, se adauga poze, se publica cu copy-paste pe site-ul agentiei si pe site-uri si directoare de anunturi si acolo se termina cu promovarea si prezentarea acelei proprietati.

Colegi cu mai mare vechime in piata romaneasca mi-au spus ca asa sunt romanii si ca nu merita investitia in copywrite pentru ca nu ii intereseaza. In schimb eu am spus: hai sa incercam si sa vedem daca e chiar asa.

Oamenii nu cumpara proprietati. Cumpara un stil de viata sau o poveste care sa le aduca beneficii in termeni de confort, locatie sau profit.  Care sa le ofere o perspectiva.

Povestea trebuie sa fie reala si transparent expusa, insa in acelesi timp trebuie sa arate un raport cat mai bine echilibrat intre punctele forte si punctele mai putin atractive ale proprietatii.

Cumparatorii nu sunt prosti si nici nedocumentati, iar daca exagerezi calitatile unei proprietati iar in teren, la vizionare, vulnerabilitatile proprietatii sunt prea stridente, descrierea se intoarce impotriva ta, ca sa nu mai vorbim de nivelul scazut de profesionalism care se arata dintr-o astfel de situatie.

Clientul trebuie sa vada in teren fix ce-ai descris. Insa descrierea ta trebuie sa-l faca sa-si doreasca foarte mult acest lucru, fara a-l induce in eroare in nici un fel. Jucand curat, cu alte cuvinte si prin asta raspunzand la fel de clar nevoii lui.

Principiile de baza pentru ca o descriere a unei proprietati sa atraga clientii care cauta acel tip de proprietate

 

  1. Este esential sa visezi proprietatea. Sa te duci in teren si sa o investighezi cat mai in detaliu. Oricum trebuie sa faci asta atunci cand o preiei in portofoliu si cand faci si fotografii/video, insa investigatia de care vorbesc aici este de o alta natura.
  2. Fiecare tip de proprietate are audienta ei. Nu poti prezenta proprietatile la fel, in acelasi stil si nota. Fiecare detaliu schimba muzica acelei proprietati, ii schimba povestea. Trebuie sa identifici corect audienta si sa ii intelegi foarte bine nevoile.
  3. Indiferent de tipul proprietatii, clientii reactioneaza foarte bine la o proprietate care le ofera inca din descriere un raport calitate-pret corect.
  4. Descrierea trebuie sa determine cumparatorul sa ia proprietatea pe care tu o vinzi la modul personal. Nu intamplator se foloseste sintagma „descriere emotionala”.

In cele din urma timpul inseamna bani.

Nu te intereseaza sa ai multe vizionari la o proprietate (datorita unei descrieri deficitare sau mai putin calibrata), ci sa vizitezi proprietatea cu clientii direct interesati si pregatiti sa cumpere fix acea proprietate. Oricat de multi bani ai investi in promovarea proprietatii pe diverse platforme, vei investi de fapt in promovarea continutului, respectiv a descrierii acelei proprietati (alaturi de fotografii, video si eventual testimonials), iar in cele din urma in profesionalismul tau si in brandul agentiei. Asta e radacina, baza de la care plecam. Continutul. Mai precis calitatea lui. Inima marketing-ului din zilele noaste si daca stam sa ne gandim un pic, dintotdeauna.

Doua cazuri practice:

 aici (pe blogul agentiei BCS Imobiliare din Bucuresti, blog pe care l-am modelat eu si tot eu il si sustin si administrez)

aici (pe blogul agentiei imobiliare Tenerife Property Network din Insulele Canare unde am lucrat si cu care colaborez pana in prezent in zona de marketing online si tranzactii imobiliare)

Anunțuri publicitare