Cum sa castigi bani prin crowdsourcing indiferent care iti este profesia

acceseaza oportunitati noi si construieste-ti reputatia ca problem solver, creativ, expert in crowdsourcing sau autoritate in industria ta

 

Crowdsourcing (termen preluat din limba engleză) înseamnă externalizarea unui serviciu, nu către un contractor sau un colaborator, ci către un grup de specialiști sau o comunitate, sub forma unei competiții. Unele competitii ofera premii in bani pentru solutiile si ideile castigatoare, altele nu.

Frumusetea si atractivitatea crowdsourcing-ului consta in faptul ca este un mecanism bazat pe merit. Nu conteaza cate PhD-uri, mastere si MBA-uri ai, cel mai bun intotdeauna castiga daca vine cu o solutie suficient de bine articulata si cercetata. Asa cum este de asteptat, competitia este salbatica, insa fiecare are sansa lui.

Este o intreaga arta pentru a reusi ca solutia ta sa iasa deasupra multimii.

In sensul asta, pentru ca am 5 solutii premiate in open innovation / crowdsourcing (din care ultimele trei premii le-am castigat in ultimele 6 luni), un portofoliu de peste 30 de solutii inovative pentru o diversitate de industrii si o experienta de 10 ani deja in piata ideilor si-a inovatiilor, m-am apucat sa scriu o carte instructiva/un ghid pentru noii problem solveri si pentru cei care vor sa isi construiasca un venit suplimentar mergand si pe calea asta. Dar si pentru organizatii, pentru ele fiind o cale excelenta si foarte atractiva la nivel de cost pentru atragerea cunoasterii din afara lor si pentru marketing. Estimez ca il voi lansa in primavara aceasta si pentru inceput va fi in limba engleza. Asa ca abonati-va la newsletter-ul blogului ca sa fiti pe faza.

Platformele de crowdsourcing cele mai dinamice si articulate, asa cum puteti intui, sunt localizate in Statele Unite si opereaza global. Daca stii limba engleza, nu exista nicio restrictie privind participarea. Cu timpul au aparut si in Europa si in alte locuri din lume, insa nu au succesul americanilor pentru ca nu ofera premii monetare suficient de bune. Americanii platesc si stiu cum sa atraga cunoasterea lumii de partea lor.

Foarte multe informatii despre crowdsourcing, open innovation si interviuri cu problem solveri campioni gasiti pe site-ul comunitatii noastre We Are Solvers. Este o platforma construita de noi, castigatorii multiplelor provocari lansate in platformele de open innovation, pentru problem solveri, vechi si noi.

Multe solutii aplicabile pentru probleme de tot felul, gasiti tot pe o platforma tip knowledge base facuta de noi, openOI.org. Aici puteti intra pentru a va inspira pentru lucrari de cercetare, eseuri, proiecte cu care vreti sa atrageti finantari UE, pentru a va forma o echipa de top in proiectele voastre, pentru a recruta remote specialisti din diverse colturi ale lumii, dar si pentru a colabora, a imbunatati idei existente si a posta idei si solutii proprii. Este o platforma gratuita pe care am facut-o cu scopul de-a „recicla” cele mai bune idei si solutii deja existente in portofoliile noastre si de-a distribui informatie de calitate.

Cateva platforme de referinta, cele mai multe deja testate de mine in ultimii 10 ani, sunt:

Nu uitati ca in ultimii ani multe branduri mari si-au deschis diverse departamente catre lumea larga si atrag constant idei din partea utilizatorilor serviciilor lor prin crowdsourcing. Indiferent ca discutam de inovatie, cercetare sau zonele creative, lucrurile acestea se intampla.

Exista o intreaga piata a ideilor. Oamenii pot castiga bani din ideile si viziunile lor. Si tu poti.

Lucrurile se intampla foarte simplu:

  • provocarile / problemele sunt listate la vedere sau intr-un challenge center;
  • inainte de-a putea accesa toate detaliile problemei sunteti pusi sa semnati un contract de confidentialitate si de cedare a drepturilor intelectuale in cazul in care solutia voastra este aleasa castigatoare;
  • in cazurile cand nu discutam de o inovatie sau inventie, puteti fi supusi un proces de due dilligence (verificare) prin intermediul unui formular specific. Este o operatiune prin care organizatorii se asigura de autenticitatea voastra;
  • daca este o problema/provocare care te atrage si care te determina sa construiesti o solutie, sistemele sunt intuitive si user friendly, nu trebuie decat sa o accesezi si sa incarci materialul tau in sistem;
  • daca solutia ta este aleasa, vei fi anuntat;
  • in unele cazuri (cum patesc eu in zona inovatiei) esti pus sa te duci la ambasada SUA pentru servicii notariale prin care sa se ateste identitatea ta si prin care sa se legalizeze contractul privind drepturile intelectuale;
  • banii ii primesti prin servicii fin-tech gen paypal, transpay, etc in termen de 30-60 de zile, dupa caz, uneori si mai repede.

Ce mai pot sa va spun este ca premiile sunt interesante, deseori acoperind venitul pe care il castigi in mod obisnuit pe mai multe luni sau chiar ani, depinde de industrie.

Abordarea nu este noua ca model de inovatie, insa in epoca tehnologiei s-a rafinat foarte mult si a capatat proportii colosale. Cateva informatii despre istoria crowdsourcing-ului puteti citi pe site-ul Herox, aici.

Urari si voie buna!

Georgia

Anunțuri publicitare