În an de centenar am sărbătorit și eu 5 ani de cvasi emigrare, 10 ani de la primul faliment, 8 ani de rezolvat bucăți din problemele diverselor organizații din lume, pe alocuri și guverne, 7 ani răsfirați în producții de film și tv… și 39 de ani.

Sunt în ultimul hal de obosită, psihic și emoțional, dar încă mai pot și încă mai vreau.

În dialect Tourette și în această însemnată zi, am de pomenit următoarele 7 idei importante, lucruri de mare înțelepciune dobândită în România și sedimentată pe lângă:

1) Între două afaceri antreprenorul e șomer, blogger, artist în devenire sau angajat sezonier. Loser, cum s-ar zice în societate, dacă încă mai e printre cei vii sau sănătoși. Așa că, să nu mă mai întrebe nimeni cu ce mă ocup, pentru că e ca în statusurile alea cretine de pe Facebook și de pe site-urile de dating: “it’s complicated” sau “in an open relationship”.

2) Falimentul e un succes dacă reușești să nu lași societății nici o notă de plată. Înseamnă doar încetarea activității din lipsă de lichidități, un blocaj care nu ține doar de tine. N-am lăsat societății românești nici o notă de plată, ba am îmbogățit-o cu jurisprudență. Cine asociază by default falimentul cu eșecul e un dobitoc.

3) În spatele fiecărui om puternic din România stă o grefieră. Grefierele sunt mai tari ca toți judecătorii, avocații și legile la un loc. Ele au fost pentru mine cele mai tari profesoare în materie de procedură.

4) La nivelul următor lucrurile nu sunt așa cum îți imaginai pe vremea când nu te unsese viața cu suficiente alifii. Intri într-o lume a oglinzilor și a iluziilor, într-o lume a dependenților de putere. Afacerile și viața se diluează. Sunt psihologie, de mai multe ori decât nu sunt și psihiatrie, sunt jocuri de putere, sunt diplomație, sunt și politică. Însă mai mult decât toate aceste lucruri, la nivelul următor viața este o arenă fără reguli clare în care supraviețuiește nu cel mai bogat, ci cel mai inteligent, elastic și creativ, iar deseori cel mai nebun, paranoic și mai superstițios.

5) Îmbogățiții contextual și comuniștii structuristi care își mențin și cresc averile dând țepe și făcând tot felul de nelegiuiri, neavând frică de lege, sunt cei mai ușor de învins în România pentru că s-au obișnuit să nu reacționeze nimeni la căcaturile lor și astfel au rămas neantrenați, involuați. Deși sunt precum Goliat, pe ăștia îi învingi cu o fandare și o doză de creativitate, îi frângi cu propriile lor arme, nu îți trebuie resurse. Am învins eu câțiva și pot spune cu certitudine că sunt niște glume.

6) Nevoile nu sunt același lucru cu slăbiciunile, iar slăbiciunile nu sunt același lucru cu vulnerabilitățile. Pe slăbiciuni sunt clădite cele mai mari afaceri din zilele noastre, nu pe nevoi așa cum ai învățat la lecția de economie sau cum credeai by default. Din vulnerabilități, însă, se nasc deseori afaceri și acțiuni dintre cele mai mișto. România e plină de oportunităţi printre toate vulnerabilitățile în care se zbate, trebuie doar să ne înfrângem slăbiciunile, individuale și colective.

7) Datele sunt resursele cele valoroase în lumea de azi. Sunt noul petrol. Dacă ai echipă IT și stabilitate în țară, aplică pentru finanțări europene cu orice proiect care construiește instrumente și platforme de centralizare a datelor din orice domeniu și de prelucrare a lor într-un limbaj comercial. România e o mină de aur în această zonă, iar proiectele IT sunt favoritele finanțărilor. Începe, de asemenea, să te gândești serios la afacerile sociale pentru că ele sunt prezentul și viitorul, sunt mult mai sustenabile și profitabile pe termen lung decât cele convenționale (axate 100% pe profit).

Poți schimba mersul lucrurilor fundamental și în mod accelerat. Vezi un exemplu recent lansat de o întreprindere socială născută din dorința de a eradica sărăcia din lume până în 2030 și croșetata în IT (un obiectiv UN) – World Poverty Clock – un tool care măsoară câți oameni pe secundă intră și ies din sărăcie în toate țările lumii. Un tool care ambiția de a se duce până la nivel de cătun. 

“Once you have counted everybody, then you’ll make everyone count” zic fondatorii și așa este. Aici poti citi mai multe despre context și acest proiect.

Mai am de zis și altele, dar le păstrez pentru următorul centenar.

În concluzie,

Ne revedem curând, dragă țară. Sper să ne iubim cu ceva mai multă pasiune si autenticitate de data asta, chiar dacă tot ce-ar fi scris în stele pentru noi, n-ar fi mai mult decat o aventură de-o noapte. Nu-ți pot promite că nu voi mai reacționa dacă mă enervezi, faultezi, exploatezi sau abuzezi, nu-mi stă în fire, dar îți pot promite că îmi voi folosi mai des mănușile de catifea si educația din dotare ca să nu simți durere atunci când ți-o spun pe aia dreaptă sau îți dau un pumn în cap.

Dacă mă concentrez și apuc să dorm suficient, pot să vorbesc și fără să găuresc.

La mulți ani.

Anunțuri publicitare