Întrebarea ,,În ce să îmi investesc economiile?” este ultima pe care trebuie să ți-o pui.

Sunt mulți oameni în România care își pun problema rulajului economiilor, mici proprietari de afaceri, freelanceri sau angajați în corporații care își doresc să rămână unde sunt pentru că le e bine așa și care vor să creeze premisele unui venit pasiv în viitor sau să își diversifice sursele de venit.

Sumele cele mai vehiculate în pătura de mijloc sunt 50.000 si 100.000 Eur (nu doar în România), respectiv 6 sau 13 Bitcoins la cotatiile din zilele astea, ca să privim lucrurile și din perspective mai noi.

Înainte de întrebarea asta, sunt alte întrebări care trebuie puse:

1/ Dacă te rupi de banii ăștia, ești în regulă? Îți impacteaza calitatea vieții? Te dezechilibrezi în vreun fel în perioade obișnuite? Dar într-o potențială criză?
2/ În cât timp vrei să îți recuperezi banii? (în limbaj contabil/economic: amortizezi investiția)
3/ Ce venit pasiv îți dorești lună/an în urma acestei investiții?
4/ Cât de mult vrei să te implici?
5/ Cât de safe vrei să fie investiția? (riscul)

După ce îți răspunzi la aceste întrebări de bază, o mare parte din răspuns se conturează singur.

Dacă vrei să fii safe, te vei duce cel mai probabil către imobiliare. The classic story în care îți recuperezi investiția în 20 de ani și care îți generează câteva sute de euro pe lună (cel putin o parte din an).

Dacă poți suporta un grad mai mare de risc, atunci ai opțiuni mai multe: lumea criptomonedelor, piața de capital, finanțarea de start-ups, contractarea unui consultant sau entreprenor în care ai încredere care să îți ruleze banii în diverse afaceri cu un randament mai mare pe an etc

Apoi, ar trebui să privești și dincolo de Romania pentru diversificarea posibilităților.

În orice caz, întrebarea ,,În ce să îmi investesc economiile?” este ultima pe care trebuie să ți-o pui.

Anunțuri publicitare