Nu suntem atât de scindați ideologic. Unii trăiesc mai mult pe web, alții trăiesc mai mult în afară.

România nu se împarte în trei: votanți, antivotanți și nevotanți. Populațiile se împart azi în oameni care trăiesc mai mult pe web și oameni care trăiesc mai mult în afară. Țările nu se mai împart în dezvoltate și nedezvoltate, ci în țări care inoveaza și țări care nu.

Azi, partidele politice pot pierde tot, la fel ca și companiile, dacă își întârzie digitalizarea și inovația. Pe fondul revoluției digitale și a celei tehnologice, lumea se împarte în noi feluri. Feluri care nu pot fi ignorate datorită modului exponential în care se propagă lucrurile. O premieră în istoria omenirii.

Ideea că România e scindată ideologic, chiar ireversibil (o altă idee de import) este o premisă incompletă, neactualizată, iar pentru înțelegerea lucrurilor funcționează ca fake news. De la un astfel de punct de plecare se nasc și se propagă abordări tot mai extremiste și absurde, iar la nivel de strategii doar abordări sortite eșecului, oricât de valide ar fi în unele puncte.

Din această perspectivă, la noi lucrurile se prezintă în felul următor:

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) aproape 70% dintre persoanele cu vârste între 16 și 74 de ani din România, echivalentul a 10,6 milioane de utilizatori, au folosit internetul, în 2016, în timp ce 65% dintre gospodăriile din tară au avut acces la rețeaua de internet de acasă. Totodată, 65,4% din totalul acestora au fost localizate în mediul urban. În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea București-Ilfov (peste 4 din 5 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmate la mare distantă de regiunile Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru și Sud-Est.

Dacă analizăm rapid tendințele politice, atât în lume, cât și la noi, întrezărim două trenduri:

– Expansiunea politică agresivă a unor partide extremiste / lideri extremiști. O strategie care pariază masiv pe oamenii care trăiesc mai mult în web.

– Rezistența la sol (din ce în ce mai fragilă) a partidelor mai moderate (istorice) și a liderilor mai conservatori care încă pariază masiv pe oamenii care trăiesc mai mult în afara internetului.

Problema mare cu realitatea expusă pe web azi, peste tot în lume, este că reprezintă o oglindă distorsionată a realității din afara internetului, fiind o zonă pe care încă o explorăm și din care se nasc tot felul de noi probleme și provocări, atât personale, cât și de ordin moral și legislativ (criminalitate cibernetică, fake news, manipulări electorale etc). Apoi, există încă întârzieri mari născute din timpul lung necesar culegerii și prelucrării datelor, astfel că multe concluzii emise azi se bazează pe date de acum 2-3 ani. Motiv pentru care în țara noastră e mare nevoie de platforme care să conecteze puncte, ca să devină fundații pentru noi politici economice și sociale, pentru strategii mai inteligente.

În același timp, lumea digitală/online este atât un instrument, cât și o cale.

Cine nu înțelege că trebuie să existe acolo și să își construiască o strategie robustă pe termen lung, va pierde până la dispariție, pentru că lumea nu se va opri din digitalizare. Podurile înapoi sunt arse. Neacceptarea acestei realități ne va face martori în continuare la dispariții de partide și falimente monumentale. Lipsa echilibrului între cele două dimensiuni ale realității ne va face martori la un fenomen tot mai mare și mai rapid de alienare a oamenilor.

În ‘piața partidelor politice’ forțele care se bat pentru putere luptă aprig pentru supremație, însă ambele descendent din perspectiva calității strategiilor, discursurilor, politicilor, rezultatelor. Direcția de acțiune e către zone dintre cele mai întunecoase, alunecoase și spinoase. Pentru că fundamental nu vin cu nimic nou, doar utilizează internetul mai mult sau mai puțin agresiv.

PSD, cel mai mare partid din țară, începe să se fisureze tot mai adanc pentru că ignoră digitalizarea și inovația, ‘tefelistii’ (tinerii frumosi si liberi) și/sau rezistenții nu câștigă terenul pe care și-l doresc în primul rând pentru că scopul lor e să distrugă PSD – prin suprautilizarea canalului digital, ca principală strategie de câștigare a puterii, în loc să dezvolte strategii prin care să cucerească oamenii care trăiesc mai puțin pe web, nevotanții etc. Astfel, rămân captivi ca mentalitate și abordări în aceeași zonă ca și PSD, eșuând monumental să se diferențieze în vreun fel, să arate în ce anume constă, de fapt, schimbarea despre care vorbesc și ce fel de orizont propun.

Cine va domina internetul local ca prezență va câștiga probabil în câțiva ani și puterea, poate chiar pe termen lung, însă nu sunt atât de sigură că va și răspunde realității din afara internetului, cea căreia fiecare dintre noi va trebui să-i supraviețuim.

Dacă nu se trezește nimeni mai repede, de la marile partide în primul rând, să pivoteze către strategii și abordări mai cristaline, mai inovative, mai pacifiste și mai benefice pentru oameni, nu văd cum vom face față provocărilor care se arată la orizont. Nici ca indivizi, nici ca țară.

Avem nevoie și de mai multi facilitatori, consultanți independenți care să ajute liderii din partide să se alinieze mai bine la dimensiunile realității de azi și să-și comunice mai bine politicile și acțiunile.

Anunțuri publicitare