România nu mai are timp fizic, pe calendar, să își întârzie reinventarea. Nici la nivel personal și nici colectiv.

Să mai privim și către ce vine.

Credem greșit că ne confruntăm cu o ridicare a forțelor extremiste în lume. E mult mai simplu decât atât și e ceva care mereu s-a repetat în istorie, oamenii de acțiune se ridică la suprafață. Suficient de educați sau nu, buni sau nu pentru o zonă sau alta de intervenție, cuceresc teren. Pare extremism prin comparație cu pasivitatea, autosuficiența, demagogia și paralizia.

La rădăcină e o singură cauză: demogia omoară lumea și există oameni care nu mai suportă treaba asta. Nu mai au resurse, timp fizic, nervi să audă teoreticienii cum bat câmpii și nu fac nimic, doar generează crize, murmură de pe margini, critică la TV și se agață de putere cu toate terminațiile nervoase, ignorând bucăți întregi din realitate. Isi iau alaturi cativa specialisti in administratie publică si sar pe cai.

E firesc să fie așa pentru că lumea a devenit extrem de repede, extrem de complexă și paradigmele se schimbă cu viteze ametitoare pana cand firescul va avea un loc pe lumea asta. Aceste semnale s-au dat cu munti de steaguri rosii de acum 10 ani, de la criza, moment in care s-au si ridicat lideri care in alte circumstante n-ar fi avut sanse.

Omul de rând nu mai e interesat de culori politice și partide istorice, nici de discursuri. Omul de rând, rural sau urban, intelectual sau talpas, simte că se alienează și e interesat să își securizeze supraviețuirea într-o lume unde, asta a devenit o provocare tot mai mare. Astfel, va gira pe oricine îi va ține alt speech decât ăla care l-a adus în starea prezentă. Va gira oameni care pot vorbi simplu și direct, care acționează și fac ce le-au zis ca fac. Si se vor pregati pentru a ii confrunta daca nu isi tin partea de invoiala. 

Nu se ridica extremele. Oamenii au fost impinsi pe extreme de demagogi metaforisti, insuficient de inteligenti si de deschisi la minte pentru a se inconjura de armate de vizionari, inovatori, creativi si oameni de actiune. De designeri si implementatori ai unei lumi suportabile.

In lumea formata doar din specialisti ne-am dat duhul, pentru ca generalistii si creativii au fost ingropati, in loc sa li se dea un flanc pe care sa poata actiona pentru a asigura tranzitiile cu bine. Ca de exemplu, rapida tranzitie de la oameni la automatizare, la roboti si alte forme de inteligenta artificiala. Pentru care nu suntem pregatiti nici macar un pic.

Se ridica lumea integratorilor si a operationalilor. Iar aia nici nu vorbesc perfect limba materna, nici nu dau vreun leu pe murmurul de pe margini si nici nu stiu de manusi de catifea. Oamenii astia se ridica de la foarte mari adancimi, de pe unde i-au aruncat sistemele, cunosc sistemele foarte bine si sunt caliti in foc.

Daca demagogii doresc sa supravietuiasca, trebuie sa iasa din starea de autosuficienta si sa invete sa fie mai colaborativi pentru ca nu au decat doua optiuni: ori fac echipa cu ei, ori dispar. Un om care are actiunea in sange si are MBA in scoala vietii nu se va impiedica de nici o teorie pentru a ajunge din punctul A in punctul B.

***

Dacă în episodul ăsta al omenirii accesul la cunoaștere s-a mai democratizat, cu timpul nu mai stăm ca pe vremuri. Înainte raționalizăm pâinea. Acum trebuie să raționalizăm și pâinea, și timpul, și nervii.

Apar anual apx 70 de milioane de oameni noi în lume. Doar cateva tari (9 parca erau) genereaza aceasta crestere accelerata a populatiei.

În prezent avem 1 miliard de flămânzi cronic pe care i-am putea hrăni (am avea cu ce), dar la care nu reușim să ajungem pentru că tratăm această situație ca pe o problemă și nu ca pe o criză, pentru că sistemele de distribuție sunt în mâinile guvernelor și ale corporațiilor, pentru că ONG-urile sunt ineficiente la capitolul operațiuni, pentru că antreprenoriatul social nu e finanțat, și altele.
Despre următorul miliard de oameni se știe că nu mai avem cu ce să-I hrănim.

Țările inteligente investesc masiv în cercetare ca să poată vinde tot felul de alimente noi și tehnologii prin care să producem mâncare în laborator și cu cât mai puține resurse.

În 2015 comunitatea internațională a adoptat cele 17 Obiective Globale pentru Dezvoltare Sustenabilă pentru a îmbunătăți viețile oamenilor până în 2030 (deci 12 ani de acum încolo). Obiectul 2 “Zero Hunger” (Zero Foamete) pledează pentru combaterea foametei, asigurarea securității mâncării, îmbunătățirea nutriției și promovarea agiculturii sustenabile.

Niște ambiții foarte mari având în vedere marile probleme și incapacități din plan operațional. Avem mulți mari gânditori, dar nu avem făcători și nici investitori interesați să îi finanțeze sau programe guvernamentale care să catalizeze și motiveze acțiuni în aceste direcții.

Lumea a făcut progrese la acest capitol, însă teribil de modeste ținând cont de faptul că avem atâtea posibilități și inovații de atâția ani: sunt cu 216 milioane mai puțini oameni flămânzi decât în anii ’90-’92, în ciuda creșterii populației cu 1.9 miliarde.

Asta e doar un aspect dintr-o complexitate de probleme. Țările inteligente sunt foarte preocupate să le ia în serios și să le adreseze.

România nu mai are timp fizic, pe calendar, să își întârzie reinventarea. Nici la nivel personal și nici colectiv. E ultimul tren. Cel puțin pentru câteva generații.

Mai mult decât atât, suntem într-o mare întârziere. Vom avea nevoie de un tip de creativitate, vigoare, colaborativitate, unitate și capacitate de acțiune cum n-a mai pomenit istoria pământului ca să ne descurcăm în noua lume și ca să putem compensa pierderi atât de masive la capitolele timp si resurse.

Partidele trebuie să sape urgent după vizionari și oameni de acțiune, sa isi reimprospateze sangele, sa isi reevalueze oamenii, sa isi reconsidere structurile, si sa tina in prima linie pe cei mai buni din cei mai buni.

Anunțuri publicitare